SVJETSKA ATRAKCIJA U NAŠEM SUSJEDSTVU: Pogledajte zašto je čišćenje tijela drevnog sportaša preraslo u umjetničko djelo neprocjenjive vrijednosti!

Restaurirani grčki atlet Apoksiomen pronašao je dom u Malom Lošinju a mi smo ga odlučili posjetiti i provjeriti kako “diše” u okruženju pripremljenom samo za njega

Mali i Veli Lošinj kriju mnoge prirodne ljepote koje svi koji su posjetili ovaj otok dobro znaju. Park šuma Čikat, kampovi, čisto i kristalno more, očuvana flora i fauna te bogata kulturno povijesna baština.

Međutim, prošle godine nakon dugogodišnje restauracije i pažljive obnove otvoren je Muzej Apoksiomena, mjesto koje ne smijete zaobići ako se nalazite na Lošinju.

Približavajući se Malom Lošinju nismo ni slutili kakvoj ćemo prvorazrednoj svjetskoj kulturnoj atrakciji upravo svjedočiti. Mjesto bogate brodarske povijesti danas je okrenuto zdravstvenom turizmu i široj turističkoj ponudi. Nekadašnja palača Kvarner u centru mjesta pažljivo je obnovljena i izvana ne odaje dojam blaga kojeg skriva njena unutrašnjost.

Muzej Apoksiomena jedinstvena je kulturna atrakcija u svijetu te na Mediteranu. Više od dvije tisuće godine vrijedna brončana antička skulptura nalazila se u lošinjskom akvatoriju, blizu otočića Vele Orjule gdje je slučajno otkrivena 1996. godine.

Foto: visitlosinj.hr
Foto: visitlosinj.hr

Skulptura grčkog atlete najvjerojatnije je na dno mora dospjela nakon velike oluje koja je zadesila rimske trgovačke brodove, a predstavlja sportaša savršenih tjelesnih proporcija kako strugaljkom čisti svoje tijelo nakon natjecanja.

 

Upravo taj proces čišćenja tijela na grčkom jeziku naziva se apoxyesis, a skulpture koje predstavljaju taj proces Apoxyomenos.

Skulptura lošinjskog Apoksiomena sačuvana je gotovo u cijelosti, nedostaju jedino oči, mali prst desne ruke te strugaljka. Kip Apoksiomen trenutno predstavlja najveće kulturno bogatstvo Republike Hrvatske, a njegova novčana vrijednost se procjenjuje u milijunima eura ili američkih dolara.

Uređenje muzeja posebna je priča. Poznati arhitektonski duo Idis Turato i Saša Randić osmislili su muzej kao etape prikaza prošlosti Apoksiomena, boravka skulpture na sjenovitom mjestu, njegovu uronjenost u more, u morski mulj obavijen morskim travama pa sve do izranjanja na morsku površinu i konačne obnove.

Sama palača Kvarner izvana je zadržala izvorni oblik dok je unutrašnjost kompletno izmijenjena. Temperatura u muzeju prilagođena je temperaturi morskog dna na kojemu je počivao kip.

Jedna od soba uređena je tapiserijom s uzorkom morskih trava, a u sklopu postava muzeja možete saznati sve o prošlosti same skulpture te pogledati film o pronalasku i restauraciji.

Preporučujemo da prilikom posjeta zatražite stručno vodstvo kako bi doživljaj i saznanja o muzeju i samoj skulpturi dodatno produbili, a to možete učiniti dva puta dnevno, u 13 i 21 sati. Muzej je zatvoren ponedjeljkom a ostalim danima radi u dvije smjene: od 9 do 13 i od 18 do 22. Cijena jedne individualne ulaznice iznosi 50 kuna, a tijekom sezone iznosi 75 kuna dok grupne posjete, studenti, umirovljenici i otočani ostvaruju određeni popust.

Foto: Bruno Vignjević

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views