BOGATSTVO ŠARENIH ORGANIZAMA

FOTO/VIDEO Periske, važan endem Sredozemlja, izumiru. Znanstvenici iznimno zabrinuti – ne zna se primarni uzrok ugibanja!

Jedino očuvana priroda jamči budućnost života

Populacija plemenite periske trenutno je pod visokim rizikom od izumiranja u cijelom Sredozemnom moru. S obzirom na to da je taj endem Sredozemlja od neprocjenjive važnosti za život u moru, znanstvenice i znanstvenici su iznimno zabrinuti jer se ne zna primarni uzrok njezina ugibanja.

Istraživačima i istraživačicama bi od pomoći mogla biti akcija ”Jeste li ih vidjeli?” koju provodi Zavod za zaštitu okoliša i prirode u Hrvatskoj s ciljem uključivanja javnosti u određivanje rasprostranjenosti vrsta te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja.

Akcija je proširena i na plemenitu perisku i njom se poziva građane da dojave lokacije na kojima su opažene periske, kao i fotografije i informacije o prisutnosti uginulih i živih jedinki, a s ciljem praćenja stanja.

Lokacije periski može se poslati na adresu vrste@mzoe.hr ili putem online obrasca za dojavljivanje kojem se može pristupiti putem poveznice na internetskim stranicama Zavoda, a obrazac je dostupan i putem QR koda na letku.

Pinna nobilis je strogo zaštićena vrsta

Zaprimljene dojave moći će se pregledati na Bioportalu gdje su dostupni i podaci o utvrđenim lokacijama periski dosad prikupljeni u suradnji sa znanstveno-stručnom zajednicom te zainteresiranom javnošću.

Plemenita periska (Pinna nobilis), podsjetimo, zaštićena je Zakonom o zaštiti prirode te se nalazi na Prilogu 1. Pravilnika o strogo zaštićenim vrstama, a podliježe i strogoj zaštiti prema Direktivi o staništima EU te se smatra ugroženom vrstom prema protokolima Barcelonske konvencije.

Nestanak vrsta i gubitak bioraznolikosti uvelike utječu i na ekonomiju 

Zbog svega navedenog, Zavod za zaštitu okoliša i prirode i resorno Ministarstvo rade na utvrđivanju stanja i progresije zaraze populacija periski u hrvatskom dijelu Jadrana te na pripremi i provedbi mjera očuvanja. Važan element u cijeloj priči je suradnja s relevantnim znanstvenim i stručnim institucijama, javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode te pojedinim županijskim javnim ustanovama za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima.

U aktualnoj situaciji, ističu, nužno je identificirati lokacije s periskama koje zaraza još nije zahvatila, kao i one u kojima su još uvijek prisutne žive jedinke. Žive jedinke u zoni zaraze predstavljaju potencijalno otporne jedinke, koje bi mogle biti osnova za prirodnu obnovu populacije periski u Jadranskom moru.