Zašto se more ovoliko podiglo? Tri su glavna razloga!

Foto: Riječanin

Od orkanskog juga stradale su i brojne brodice koje je more izabacilo na obalu ili potopilo

Obilna kiša popraćena jakim i olujnim jugom izazvale su poplave, koje su učinile veliku štetu uzduž jadranske obale, a šteta se zbraja od Istre preko Rijeke kroz cijelu Dalmaciju.

Najveći problem jest podizanje razine mora, a RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar objasnila je na stručan način zašto se to događa.

(FOTOGALERIJA) Riječka tržnica pod vodom, uznemirujući prizori poplavljene riječke rive i okolnih ulica!

(FOTO, VIDEO) U noći pala nova obilna kiša u Istri i na Kvarneru, porasli vodostaji rijeka

“Ovakvo izrazito dizanje mora posljedica je kombinacije tri faktora, a svaki je od njih pojedinačno ovoga puta izrazito pojačan! Prvo je duboka ciklona u čijem središtu je tlak 995 hPa, s padanjem atmosferskog tlaka razina mora se diže. Drugo su redovne plima i oseka, i to izmjena dvije visoke i dvije niske vode u toku jednoga dana”, kazala je meteorologinja Mazzocco Drvar.

Centar Rijeke je pod vodom: Neki su kroz grad krenuli bosi, a neki na – dasci za veslanje!

Naglasila je i da je takvo stanje različito na različitim dijelovima Jadrana, što po intenzitetu, što po vremenu nailaska plime i oseke.

Foto: Riječanin

“Upravo ovih je dana taj astronomski utjecaj pojačan jer smo u fazi punoga Mjeseca. Treći razlog podizanja mora je jugo. More posljednja 24 sata kontinuirano prodire kroz Otrantska vrata u Jadran, iz kojega ta golema voda u ovakvim situacijama nema kako izaći”, navodi Mazzocco Drvar.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari