(FOTOGALERIJA) „BURNI ZIP“: Pogledajte prekrasnu životinju iz našeg susjedstva – novoobilježenog gorskokotarskog risa!

Područje Gorskog kotara od nacionalnog je i europskog značaja za očuvanje risa i ostalih velikih zvijeri (medvjed i vuk)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U noćnim satima 1. travnja, na planinskom području Burnog Bitoraja uhvaćen je mužjak risa (Lynx lynx) težak 20 kilograma i procijenjene dobi dvije godine. Ris je uhvaćen u kaveznu zamku, a nakon izvršene obrade i mjerenja opremljen je i pušten s GPS/GSM ogrlicom koja će omogućiti praćenje njegova kretanja u idućih godinu dana. Nakon toga ogrlica će automatski otpasti sa životinje, a do tada prikupljeni podaci dat će detaljan uvid u teritorij kretanja risa, javljaju iz Primorsko-goranske županije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ris „Burni Zip“, dobio je ime po području na kojem je pronađen – planini Burni Bitoraj, a nastavak „Zip“ po sloganu Primorsko-goranske županije „Zeleno i plavo“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U veljači 2015. godine, na istom je području uhvaćen ris „Goran Zip“ čije je praćenje završeno u siječnju 2016. godine. Područje Gorskog kotara od nacionalnog je i europskog značaja za očuvanje risa i ostalih velikih zvijeri (medvjed i vuk).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U akciji obilježavanja „Burnog Zipa“ sudjelovali su istraživači Veterinarskog fakulteta iz Zagreba i Veleučilišta u Karlovcu, čuvari prirode Javne ustanova „Priroda“ i djelatnik Hrvatskih šuma d.o.o.. Ogrlicu je nabavila JU „Priroda“ koja upravlja ekološkom mrežom NATURA 2000 u Primorsko-goranskoj županiji.

Uz telemetrijsko praćenje, u novije se vrijeme za praćenje pojavnosti i identifikaciju jedinki risa na području Gorskog kotara koriste i „foto-zamke“ koje putem snimaka potvrđuju prisutnost ove „tajanstvene“ mačke u našim šumama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotografije: PGŽ

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari