(FOTO&VIDEO) Za novog predsjednika hrvatskog Sabora izabran akademik Željko Reiner!

Hrvatski sabor konstituiran je u ponedjeljak izborom Željka Reinera za predsjednika Sabora. Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika, a svojim ga je glasovima poduprlo 88 zastupnika. Suzdržano ih je bilo njih 62, a protiv jedan zastupnik

Ključni događaji

12:18 Za novog predsjednika hrvatskog Sabora izabran akademik Željko Reiner!
12:17 Karamarko obrazložio zastupnicima zašto smatra da je Željko Reiner dobar kandidat za predsjednika Sabora
11:36 SDP-ovac Ivica Klarin Boži Petrovu: Lažeš Božo, lažeš!
11:30 Petrov vjeruje da će se Sabor konstituirati
11:19 Grbin na Facebooku: ‘Od danas smo i službeno u oporbi’

PRETHODNI

12:31
Reiner predložio da se hrvatski Sabor zove Hrvatski državni Sabor

Leko je čestitao Reineru na izboru te ga pozvao da se obrati nazočnima te potom preuzme svoje mjesto i nastavi predsjedati.

Novi predsjednik Sabora Željko Reiner zahvalio se svima koji su glasali za njega i izabrali ga, ali i onim koji nisu glasali jer to pokazuje da Hrvatska zemlja u kojoj svatko može iskazati svoje stavove i mišljenja. To je postignuće, kaže, koje moramo biti zahvalni prvom predsjedniku Franju Tuđmanu ali i svim braniteljima.

“Želio bih se zahvaliti svima koji su glasali, i onima koji nisu glasali za mene. Demokracija se treba temlejiti na kulturi i dijalogu”, započeo je Reiner svoje prvo obraćanje. “Želim se zahvaliti Josipu Leki na dosadašnjem vođenju Sabora. Znam da mu nije bilo lako. Poštovani, ne smijemo nikada zaboraviti, a posebno u ovo vrijeme kada smo dio EU, da je Hrvatski sabor čuvar vrijednosti i demokracije, i ključna institucija za očuvanje identiteta hrvatskog naroda. Cilj nam je izvući Hrvatsku iz duboke gospodarske i moralne krize!”

Reiner je predložio da se hrvatski Sabor zove Hrvatski državni Sabor. “Da, dobro ste čuli”, dodao je.
12:18
Za novog predsjednika hrvatskog Sabora izabran akademik Željko Reiner!

sabor 2

12:17
Karamarko obrazložio pred saborskim zastupnicima zašto smatra da je Željko Reiner dobar kandidat za predsjednika Sabora

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko obrazložio je pred saborskim zastupnicima zašto smatra da je Željko Reiner najbolji kandidat za predsjednika Sabora.

12:00
Počela je konstituirajuća sjednica 8. saziva Hrvatskog sabora

Josip Leko otvorio je sjednicu.

11:54
Orešković stigao u Sabor: Izabrat ćemo najbolje ljude i imati stabilnu vladu

Novi mandatar Tihomir Orešković novinarima je u Saboru izjavio da će izabrati najbolje ljude koji će formirati novu vladu.

“Za sad ne znam ništa. Nismo još definirali kriterije za izbor ljudi. Zasad mi je najbitnije da Europa i međunarodne agencije vide da će ovo biti stabilna vlada”, rekao je.

11:42
U Sabor su došli Klemm, Glogoški i njegova žena

U Sabor su došli Klemm, Glogoški i njegova žena. Ivan Vilibor Sinčić, čelnik Živog zida kazao je kako neće podržati Željka Reinera za predsjednika Sabora. Branimir Glavaš rekao je da će podržati Reinera. “Što je tu je, on je sada mandatar. U općem košmaru koji je bio posljednjih tjedana ništa me iznenađuje. Sada ćemo podržati gospodina Reinera, a razmislit ćemo što će biti kod izbora Vlade”, rekao je Glavaš.

11:36
SDP-ovac Ivica Klarin Boži Petrovu: Lažeš Božo, lažeš!

Dok je Božo Petrov davao izjavu u Saboru, SDP-ovac Ivan Klarin koji je prolazio pokraj, rekao mu je “Lažeš Božo, lažeš”.

sabor3

11:30
Petrov vjeruje da će se Sabor konstituirati

Prije sastanka u Saboru Božo Petrov je izjavio kako misli da će se Sabor konstituirati i da će taj proces proći korektno.

“Očekujem da će stvari biti konstruktivne i pozitivne. Ne vjerujem da bi sada druga strana predlagala da ne misle da je taj netko dorastao toj funkciji”, kazao je.

11:19
Grbin na Facebooku: ‘Od danas smo i službeno u oporbi’

Uoči današnje konstituirajuće sjednice 8. sazova Hrvatskog sabora, SDP-ovac Peđa Grbin oglasio se na svojoj Facebook stranici.

“Danas se konstituira novi, osmi saziv Hrvatskoga sabora, što znači da smo od danas i službeno u oporbi”, napisao je Grbin.

Podsjetimo, upravo je Grbin jučer nakon sastanka Kluba zastupnika izjavio kako SDP danas neće imati svog kandidata za predsjednika Sabora dok na pitanje hoće li SDP dići ruku za Željka Reinera kojeg će za predsjednika Sabora predložiti Domoljubna koalicija, Grbin nije htio odgovoriti.

sabor4

10:50
Predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta održali zajednički sastanak

Uoči konstituirajuće sjednice Sabora zajednički sastanak održali su predstavnici Domoljubne koalicije i Mosta.

10:35
U podne se konstituira novi saziv Sabora

Točno u podne počet će konstituirajuća sjednica osmog saziva Hrvatskoga sabora koju je sazvala predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje buduće vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću, kandidatu Domoljubne koalicije i Mosta nazevisnih lista, koji je donio 78 potpisa potpore izabranih zastupnika.

Sabor se, prema Poslovniku, konstituira izborom svoga predsjednika.

Do izbora predsjednika Sabora sjednici privremeno predsjeda predsjednik Sabora iz prethodnog saziva, a u slučaju njegove spriječenosti, najstariji nazočni izabrani zastupnik. Na konstituirajućoj sjednici Sabor bira i Mandatno-imunitetno povjerenstvo, a može birati i potpredsjednike Sabora, tajnika Sabora i tajnika sjednice Sabora, te druga radna tijela.

Mandatno-imunitetno povjerenstvo na konstituirajućoj sjednici podnosi izvješće Saboru o provedenim izborima za zastupnike u Sabor i imenima izabranih zastupnika, o podnesenim ostavkama na zastupničku dužnost i dr. Nakon što Sabor prihvati izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva o provedenim izborima, pred predsjedateljem Sabora zastupnici ili zamjenici zastupnika daju prisegu.

Tekst prisege glasi: »Prisežem svojom čašću da ću dužnost zastupnika u Hrvatskom saboru obnašati savjesno i odgovorno i da ću se u svom radu držati Ustava i zakona i poštovati pravni poredak te da ću se zauzimati za svekoliki napredak Republike Hrvatske.«
Izabrani zastupnik HDZ-a akademik Željko Reiner potvrdio je da je on kandidat Domoljubne koalicije i Mosta nezavisnih lista za predsjednika Hrvatskoga sabora, a očekuje da će biti “po dobrom običaju” izabran jednoglasno.

“Mislim da je općepoznato da sam ja kandidat Domoljubne koalicije i Mosta za predsjednika Sabora. Očekujem, kao i svi hrvatski građani, da se napokon konstituira Hrvatski sabor i cijeli proces započne. Očekujem da se, po dobrom običaju koji već neko vrijeme vlada u Saboru, predsjednik Sabora izglasa jednoglasno”, izjavio je u nedjelju za Hrvatsku radioteleviziju Reiner. Podsjetio je da je tako bio izglasan Boris Šprem i Josip Leko i dodao: “Ne vidim razlog zbog kojeg se to isto ne bi dogodilo sada.”

Takva su glasovanja uvijek bila javna, kazao je i dodao da je “sasvim svejedno” je li tajno ili javno. “Očekujem potporu svih”, rekao je Reiner.

Na pitanje što će biti s njegovom znanstvenom karijerom, rekao je kako se nada da će se znanošću moći i dalje baviti, naravno manjim intenzitetom te da će barem povremeno moći vidjeti svoje pacijente.

Iako se špekuliralo drugačije, SDP neće imati svoga kandidata za predsjednika Sabora na konstituirajućoj sjednici 8. saziva Hrvatskog sabora, odlučili su izabrani zastupnici SDP-a na sjednici održanoj u nedjelju poslijepodne u središnjici stranke.

“SDP neće predložiti nikoga za predsjednika Sabora”, rekao je nakon sjednice izabranih zastupnika SDP-a član Glavnog odbora stranke Peđa Grbin novinarima, koji su se pred središnjicom SDP-a na Iblerovom trgu okupili nakon nagađanja medija da će koalicija Hrvatska raste predložiti svoga kandidata, u kom slučaju bi se moglo tajno glasovati.

“SDP će se ponašati u skladu s parlamentam praksom koja čitav niz godina već postoji u Hrvatskom saboru,” rekao je Grbin, a na pitanje hoće li podržati kandidata Domoljubne koalicije Željka Reinera odgovorio je: “Što se tiče glasovanja, to ćete vidjeti na samoj sjednici”.

U medijima se špekuliralo da bi, ako i koalicija Hrvatska raste predloži svog kandidata, glasovanje moglo biti tajno te da bi se dio zastupnika Mosta nezavisnih lista u tom slučaju priklonio kandidatu koji ne dolazi iz Domoljubne koalicije.

Također spominjalo se i da bi kandidat za predsjednika Sabora mogao biti čelnik HRID-a Drago Prgomet, no on je to opovrgnuo. Na Facebooku je objavio da izabrani zastupnici Hrvatske inicijative za dijalog (HRID) na konstituirajućoj sjednici “neće podržati kandidate za predsjednika Sabora niti od strane SDP-a, niti koalicije HDZ-MOST”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari