PRVI U SVIJETU

Francuska je pobačaj proglasila ustavnim pravom

Ankete pokazuju da oko 85% francuske javnosti podržava ovu povijesnu reformu

Francuska je postala prva zemlja u svijetu koja je pravo na pobačaj implementirala u svoj ustav, nakon što su tamošnji parlamentarci glasovali za reviziju ustava zemlje iz 1958. kako bi se osigurala “zajamčena sloboda” žena na pobačaj, piše BBC.

To je sad već 25. amandman na temeljni dokument moderne Francuske i prvi od 2008. Ankete pokazuju da oko 85% francuske javnosti podržava ovu reformu.

Kako prenosi BBC, premijer Gabriel Attal rekao je parlamentu da je pravo na pobačaj i dalje “u opasnosti” i “na milost i nemilost političara”. “Poručujem ženama, unutar naših granica i izvan njih: počinje doba svijeta nade”, rekao je na parlamentarnom kongresu u Versaillesu.

Macron na meti kritičara

Otpor desničara u parlamentu pao je u vodu, ali predsjednik Francuske Emmanuel Macron optužen je za korištenje ustava u izborne svrhe.

Kritičari kažu da revizija nije nužno pogrešna sama po sebi, ali da je nepotrebn. Također su optužili Macrona da pokušava iskoristiti pobačaj za jačanje svoje ljevice.

U Francuskoj je pravo na pobačaj zakonski omoguće od 1975. godine, od kada je zakon ažuriran devet puta – i to svaki put s ciljem proširenja pristupa postupku, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari