GLASNO „NE“! Na riječkom Korzu 3. ožujka veliki prosvjed protiv izgradnje LNG terminala na Krku!

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Koordinacija gradonačelnika i načelnika otoka Krka složna: projekt predloženog plutajućeg LNG terminala nije prihvatljiv

Načelnica Omišlja Mirela Ahmetović izjavila je u utorak da je kordinacija svih sedam gradonačelnika i načelnika otoka Krka jednoglasno poduprla stajalište Općine Omišalj da predloženi projekt izgradnje plutajućeg LNG terminala u Omišlju nije prihvatljiv te kako je s tim u vezi poduprla općinu u svim pravnim i političkim postupcima pred domaćim i međunarodnim institucijama te je za 3. ožujka najavila potpisivanje peticije i prosvjed u Rijeci.

Ahmetović je rekla da su na koordinaciji razgovarali o “izmjeni odluke o strateškom projeku LNG terminala, gdje je Vlada na interesantan način ugurala riječ ‘plutajući’ kako bi, kako je i sama rekla, izbjegla sudske tužbe, što već indicira da je takav postupak i sam plutajući LNG terminal nezakonit”, prenosi Hina.

Istaknula je kako strepe zbog najavljenog donošenja lex LNG-a, posebnog zakona koji bi “doslovce derogirao postojeće zakone”, te da su “posebno zabrinjavajuće izjave premijera Andreja Plenkovića, gdje kaže da će se njime regulirati imovinsko-pravni odnosi, studija utjecaja na okoliš i davanje koncesije”.

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Dodala je da je sve to već regulirano zakonskim propisima i kako nema razloga za donošenje lex LNG-a, osim ako se ne želi zaustaviti zakonska regulativa kako bi se ostvario nečiji interes, te da se još pitaju je čiji to interes.

Istaknula da Općina Omišalj ni od jedne domaće institucije kojoj se obratila u vezi s tom problematikom nije dobila odgovor, pri čemu je navela Vladu, premijera Plenkovića, potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministarstva turzima, zaštite okoiša te kulture.

“Ovo je poziv i znak gospodi koju sam navela da ovo nije problem Općine Omišlja i da ta općina nije usamljena u stavu da je plutajući terminal zakonski, ekonomski i ekološki problematičan, potpuno štetan za Omišalj, otok Krk i Primorsko-goransku županiju, pa i Hrvatsku”, dodala je a prenosi Hina.

“Osim toga, s obzirom na to da se naš glas ne čuje i da se najavom zakona možda kalkulira i s oduzimanjem ovlasti lokalnim jedinicama, mi ćemo kao kordinacija pokrenuti i ono što možemo na temelju zakona o referendumu – peticiju, to jest predstavku građana na razini Primorsko-goranske županije”, istaknula je, dodajući da će “predstavka početi 3. ožujka velikim prosvjedom na riječkome Korzu”.

Lokacija (budućeg?) plutajućeg LNG terminala
Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Pozvala je sve građane da im se pridruže i kažu što imaju u zaštiti svojih interesa jer su to osobni interesi stanovnika Hrvatske i Primorsko-goranske županije i trebaju zaštititi svoj kraj.

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić rekao je da su koordinacijom htjeli pokazati snagu i jedinstvo te kako su sva predstavnička tijela na otoku jedinstveno odlučila da projekt plutajućeg terminala nije prihvatljiv na način na koji se predlaže, da je tako zaključila i Županijska skupština te da je cijela politička zajednica regije u tome jedinstvena, prenosi Hina.

“Nikakvim lex specialisom Vlada nas ne može ignorirati u nametanju svojih rješenja primorsko-goranskoj regiji”, istaknuo je, dodajući kako i danas smatraju da dio prostora trebaju dati za zajednički razvoj Hrvatske, ali ne tako da se uništava sve od čega otočani žive.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views