BIRAJU NOVO VODSTVO

Glavnom favoritu za šefa SDP-a pobjeda izbjegla za dlaku! Evo s kim će u drugi krug

Foto: Danas.hr

Najviše glasova osvojio je Hajdaš Dončić kojemu je s 48,78 posto malo nedostajalo da pobjedi u prvom krugu. Idući je Paunović s 20,65 posto glasova, a treći je Keser s 10,51 posto

Aktualni potpredsjednik stranke Siniša Hajdaš Dončić i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović odmjerit će snage u drugom krugu unutarstranačkih izbora SDP-a nakon što nitko od petero kandidata nije skupio 50 posto plus jedan glas u prvom krugu kako bi zamijenio aktualnog čelnika Peđu Grbina.

Odlučili su to članovi stranke koji su u subotu na unutarstranačkim izborima birali novo vodstvo stranke. Osim predsjednika stranke, oko 22 tisuće SDP-ovaca s pravom glasa po načelu jedan član-jedan glas biralo je i Glavni odbor te Predsjedništvo. Drugi krug izbora za lidersku poziciju održat će se za tjedan dana, u subotu 21. rujna.

Za čelno mjesto glavne oporbene stranke borilo se petero kandidata, uz Hajdaš Dončića i Paunovića u konkurenciji su bili potpredsjednica Foruma žena Sanja Major, načelnik općine Kalnik Mladen Kešer i bivši ministar rada Mirando Mrsić koji sada otpadju iz utrke.

Najviše glasova osvojio je Hajdaš Dončić koji je slovio za favorita, te mu je s 48,78 posto malo nedostajalo da pobjedi u prvom krugu. Idući je Paunović s 20,65 posto glasova, a treći je Keser s 10,51 posto. Mrsić je u prvom krugu dobio 10,12 posto glasova, a najmanje su povjerenja SDP-ovci iskazali Major koja je dobila 9,97 posto glasova.

Na izborima je glasalo tek 40 posto članova stranke odnosno njih 8588 na 267 biračkih mjesta. Mrsić i Keser su nakon objave rezultata kolege iz stranke pozvale da u drugom krugu glasaju za Paunovića.

U političkim i medijskim kuloarima neslužbeno se kao favorit spominjao Hajdaš Dončić kojeg se smatra kandidatom kontinuiteta dosadašnje politike Iblerovog trga. Ostalih četvero kandidata u kampanji su kritizirali otuđenost rukovodstva od članstva na terenu, udaljavanje od socijaldemokratske politike, bezidejnost, nejasnu ideološku profilaciju stranke, koketiranje s desnicom, a neki su zagovarali i potrebu emancipacije SDP-a od Zorana Milanovića i politike koju vodi.

Peti predsjednik SDP-a

SDP bira petog šefa stranke nakon Ivice Račana koji je SDP vodio 17 godina, Zorana Milanovića koji je predsjednik bio devet godina, zatim Davora Bernardića i Peđe Grbina koji su svaki po četiri godine bili na čelu stranke.

Dosadašnji predsjednik SDP-a nije se kandidirao ni za jednu stranačku dužnost, što je i najavio još u lipnju nakon poraza na parlamentarnim izborima.

“Ne mogu reći da mi je laknulo. S jedne strane da, neću lagati, bit će puno više vremena za obitelj i prijatelje. S druge strane, volio bih da sam imao priliku nastaviti kada su uvjeti puno bolji nego prije četiri godine kada sam preuzimao stranku”, poručio je Grbin u intervjuu za RTL posljednjeg dana njegovog predsjedničkog mandata.

Grbin ostaje zastupnik u Hrvatskom saboru, a hoće li i dalje nastaviti obnašati dužnost Predsjednika Kluba zastupnika SDP-a odlučit će, kako je i sam rekao, novo vodstvo stranke, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari