GONG LANSIRAO NOVU APLIKACIJU: Nikad nije bilo lakše prijaviti izborne nepravilnosti

Photo: Patrik Maček/PIXSELL

Cilj je osigurati transparentne, slobodne i poštene izbora te objaviti izvještaj o cjelokupnom izbornom procesu

Kampanja za izbor zastupnika i zastupnica u Europskom parlamentu i službeno je započela prošloga tjedna, a trajat će još više od mjesec dana. S obzirom na dosadašnja iskustva, vremena i prostora za nepravilnosti ima napretek. Volje građanki i građana da ih prijave također teško da će nedostajati. Pogotovo jer bi odsad sve trebalo biti još jednostavnije nakon što je Gong lansirao ALAT ZA PRIJAVU NEPRAVILNOSTI.

Kršenje predizborne šutnje neposredno prije izbora, govor mržnje, zloupotreba osobnih podataka građana, razni pritisci na birače, zloupotreba javnih resursa, razne nepravilnosti vezane uz rad biračkog odbora, podmićivanje birača … sve to vrlo jednostavno možete prijaviti putem poveznice s osobnih računala ili pametnih telefona OVDJE:

Nepravilnosti koje se mogu prijaviti putem aplikacije javljaju se za vrijeme predizborne kampanje, na sam izborni dan, kao i prilikom objave rezultata izbora i nakon izbornog dana.

Jedan od najčešćih problema koji muče građane je da ih kad dođu glasati na svoje biračko mjesto nema na popisu birača – što se može dogoditi jer im je istekla osobna iskaznica ili jer su na pogrešnome biračkom mjestu. U oba slučaja trebaju provjeriti podatke u internetskom registru birača. A ako nemaju valjanu osobnu iskaznicu u Uredu državne uprave mogu dobiti potvrdu i zahvaljujući njoj izvršiti građansku dužnost.

Među nepravilnostima koje promatrači često uočavaju na biračkim mjestima, posebno u manjim sredinama, jest da članovi biračkih odbora bilježe serijske brojeve listića pa na taj način mogu otkriti tko je za koga glasovao. Da bi se to spriječilo, glasački listići trebaju na stolu biti posloženi u obliku lepeze i to poleđinom prema gore. Član biračkoga odbora građanima treba davati nasumično izvučene listiće iz sredine lepeze.

Ako na svoj mobitel dobijete SMS u kojem vas pozivaju za koga da glasujete, to možete prijaviti HAKOM-u, a ako dobijete poruku ili pismo naslovljeno na vas i to trebate prijaviti. Naime, sudionici izbora imaju pristup popisu birača, ali te podatke ne smiju koristiti za promidžbu.

Gong ne prihvaća anonimne prijave građanki i građana

Gong će, napominju, kao i uvijek prijave izbornih nepravilnosti prikupljati i telefonski i ostalim kanalima, osobito za građanke i građane koji nemaju pristup internetu.

No, svima koji imaju pristup internetu savjetuju da nepravilnosti prijave putem novog alata koji će olakšati proces prijave nepravilnosti. Formular već uključuje sve informacije koje su potrebne kako bi se nepravilnost evidentirala što će skratiti vrijeme prijave i smanjiti mogućnost naknadne provjere dodatnih detalja s prijaviteljima.

Veći dio nepravilnosti po običaju će biti proslijeđen nadležnim institucijama, kao što su Državno izborno povjerenstvo (DIP) i Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) ili HAKOM. Gong se, ističu, obvezuje čuvati privatnost prijavitelja, čiji se podaci ne prosljeđuju nadležnim institucijama, osim na zahtjev ili uz privolu prijavitelja nepravilnosti.

Važno je i ovaj put podsjetiti da zbog osiguravanja točnosti i pouzdanosti prijava te sprečavanja potencijalnih manipulacija, Gong ne prihvaća anonimne prijave građanki i građana.

Također, građani i građanke nepravilnosti uoči izbora mogu prijaviti i direktno nadležnim institucijama, a Gong će zbirne informacije i analize nepravilnosti prikupljene pomoću alata i drugim kanalima biti objavljene u redovitom Gongovu izvještaju nakon izbora.

Izbori za članice i članove u Europski parlament iz Republike Hrvatske, kojima mandat traje pet godina, održat će se u nedjelju, 26. svibnja 2019. godine. Uz biračka mjesta na području RH, glasat će se i u sjedištima diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske.

Zastupnici i zastupnice u Europski parlament biraju se tajnim glasovanjem na neposrednim izborima, temeljem općeg, slobodnog i jednakoga biračkog prava. Cijela Hrvatska određena je kao jedna izborna jedinica, a glasuje se preferencijalno – što znači da se uz glasanje za listu može zaokružiti i ime pojedine kandidatkinje ili kandidata na listi kojoj se daje preferencijalni glas.​

Kako se kampanja sve više zahuktava, tako će i kandidati i kandidatkinje nastojati što više birača i biračica pridobiti na svoju stranu pri čemu će veliku ulogu odigrati i društvene mreže. Da biste saznali koja stranka i kandidat na Facebooku pokušavaju dobiti vaš glas na izborima za Europski parlament 2019. godine, u samo 30 sekundi moguće je instalirati plugin Who Targets Me (WTM).

Riječ je o alatu razvijenom s namjerom povećanja transparentnosti i odgovornosti političkog oglašavanja na društvenim mrežama. Podsjetimo, projekt je pokrenut 2017. godine kao odgovor na neregulirano korištenje društvenih mreža u propagandne svrhe, posebno ciljano političko oglašavanje – targetiranje na izborima 2015. u Ujedinjenom Kraljevstvu, referendumu o Brexitu 2016. kao i predsjedničkim izborima u SAD-u, a povodom europarlamentarnih izbora plugin je preveden i postao je dostupan u većini zemalja EU.

Radi se o ekstenziji na internet pretraživačima primarno razvijenoj za Facebook kao najveću društvenu mrežu, s najvećom zaradom od političkih oglasa. Instalacijom WTM želi se omogućiti pojedincima pregled oglasa koji ih targetiraju (ciljanih oglasa).

Jednom kad se oglasi prikupe i objave cilj je dati novinarima i novinarkama mogućnost da prate predizborna obećanja i njihovu provedbu. Cilj je i pratiti određene vrste problematičnih oglasa te istraživačima i istraživačicama dati skupove podataka kako bi mogli istražiti šire utjecaje plaćenih postova društvenih medija te potaknuti regulatore na prilagodbu zakona kako bi odgovorili na nove prakse u političkim kampanjama.

Andreja Žapčić

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja