Grad Rijeka svečano pristupio Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju

U sklopu konferencije „EUROCITIES Environment Forum Genoa – Building Resilient Cities: From Challenges to Opportunities“ koja se održava u Genovi od 3. do 5. travnja Grad Rijeka svečano je pristupio Sporazumu gradonačelnika za klimu energiju (Covenant of Mayors for Climate & Energy)

Gradsko vijeće Grada Rijeke na sjednici 28. veljače 2019. godine donijelo je odluku o pristupanju Grada Rijeke Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju.

Grad Rijeka je od 2009. godine potpisnik europske inicijative Sporazuma gradonačelnika koji je 2008. godine pokrenula Europska komisija s ciljem uključivanja i pružanja podrške Gradonačelnicima posvećenih obvezi postizanja klimatskih i energetskih ciljeva Europske unije.

U listopadu 2015. godine službeno su se ujedinile dvije inicijative Sporazum gradonačelnika i Prilagodba gradonačelnika u inicijativu Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju (u daljnjem tekstu: Sporazum). Nova inicijativa podržava postizanje cilja smanjenja emisije stakleničkih plinova za 40% do 2030., prihvaćanje usvajanja integriranog pristupa radi ublažavanja i prilagodbe klimatskim promjenama i osiguranje pristupa sigurnoj, održivoj i dostupnoj energiji za sve.

Sporazum je otvoren za sva tijela lokalne vlasti koja demokratski formiraju izabrani predstavnici, bez obzira na njihovu veličinu i fazu provedbe energetskih i klimatskih politika. Do danas je Sporazumu pristupilo 7.755 potpisnika iz 53 zemlje. U Republici Hrvatskoj inicijativu je prihvatilo 70 gradova i općina.

Nakon pristupanju Sporazumu potrebno je izraditi Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena (u daljnjem tekstu: Akcijski plan) koji predstavlja ključni dokument s mjerama ublažavanja i prilagodbe koje će se provesti radi postizanja ciljeva, zajedno s vremenskim okvirima i dodijeljenim odgovornostima.

Akcijski plan je dokument koji predstavlja nadogradnju Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke koji je usvojen 2010. godine. Isti sadržava mjere u zgradarstvu, prometu i javnoj rasvjeti radi postizanja smanjenja CO2 od 32 % do 2020. godine. Grad Rijeka zajedno s komunalnim i trgovačkim društvima u ovih 9 godina provodi energetsku politiku koja je usmjerena prema održivom energetskom razvitku gradskog područja baziranom na načelima zaštite okoliša, energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i održive gradnje što je potvrđeno Revizijom Akcijskog plana energetski održivog razvitka Grada Rijeke iz 2016. godine koja sadrži inventar emisija CO₂ za baznu 2014. godinu, praćenje realizacija mjera iz 2010. godine te predviđanje trenda kretanja potrošnje energenata za razdoblje do 2020. godine. U odnosu na referentnu godinu ostvareno je smanjenje od 38 kt CO2, odnosno 10%. Do smanjenja je došlo iako se povećala potrošnja u zgradarstvu zbog novoizgrađenih objekata.

Akcijski plan za održivu energiju i borbu protiv klimatskih promjena sadrži:

Inventar početnih emisija koji obuhvaća količinu stakleničkih plinova ispuštenih kao posljedica potrošnje energije za određenu godinu,
Procjenu rizika od klimatskih promjena i osjetljivosti, odnosno analizu kojom se utvrđuje vrsta i raspon rizika analizom mogućih opasnosti i procjenom osjetljivosti koja bi mogla predstavljati prijetnju ili nanijeti štetu ljudima, imovini, izvorima prihoda i okolišu o kojima ovise.

Foto: Comune di Genova

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari