NAPOKON DOBRE VIJESTI?

Građanima počele stizati obavijesti za povrat poreza. Poznato tko sve ima pravo na njega i kada kreću isplate

Foto: Hrvoje Skočoć/Riportal

Porezna uprava automatski provjerava porez na dohodak za većinu građana pa se zahtjevi za povratom, čak ni oni koji na njega imaju pravo, nisu trebali predavati. Ako se utvrdi da je netko platio više poreza nego što je trebao, preplaćeni porez vraćaju

U korisničke pretince sustava e-Građani polako su počele pristizati obavijesti o povratu poreza.

“Obavještavamo vas da je rješenjem o godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2022. godinu utvrđena razlika poreza i prireza za povrat”, stoji u poruci.

Pretpostavlja se da bi takva poruka trebala stići čak 670.000 građana.

Onima mlađima od 25 godina, država vraća sav naplaćeni porez, dok će oni od 25-30 godina dobiti polovicu plaćenog poreza na dohodak i prirez.

Ipak ova pravila ne odnose se na studente zaposlene preko studentskog ugovora.

Porezna uprava automatski provjerava porez na dohodak za većinu građana pa se zahtjevi za povratom, čak ni oni koji na njega imaju pravo, nisu trebali predavati. Ako se utvrdi da je netko platio više poreza nego što je trebao, preplaćeni porez vraćaju.

No ima onih koji su platili manje pa će tako dobiti obavijest da moraju “pokriti” razliku. To su primjerice oni koji su koristili porezne olakšice iako na njih nisu imali pravo.

Obrtnici, samostalne profesije, oni koji vode poslovne knjige ili oni koji su u prošloj godini ostvarili dohodak iz inozemstva, njih oko 70.000 morali su predati godišnju prijavu. Njima će rješenja početi stizati tek od lipnja.

A koliko će biti povrat, ovisi o visini plaće, no neki prosjek za osobu od 25 do 30 godina je 600 eura.

Porezna uprava će ukupno vratiti oko 230 milijuna eura dok same isplate počinju u svibnju, prenosi Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari