GRADOVI PRIJATELJI

Gradonačelnik Filipović na svečanom obilježavanju prijateljske suradnje Rijeke i Karlsruhea

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović sudjelovao je na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe te 10. obljetnice prijateljske suradnje Rijeke i Karlsruhea

Svečanosti koja je sinoć održana u dvorcu Karlsburg, uz brojne uzvanike prisustvovao je i gradonačelnik Karlsruhea dr. Frank Mentrup a gradonačelnik Rijeke Marko Filipović tom je prigodom članu Gradskog vijeća Grada Karlsruhea dr. Antunu Huberu i predsjednici Njemačko-hrvatske zajednice Karlsruhe Mirjani Diminić uručio stakleni grb Grada Rijeke.

Gradonačelnik Filipović podsjetio je kako je suradnja Rijeke i Karlhsruhea vrlo intenzivna i stalno se unaprjeđuje kroz brojne zajedničke projekte na području zdravstva i socijalne skrbi, sveučilišta, gospodarstva i kulture.

„Karlsruhe i Rijeka njeguju vrlo specifičan i konkretan oblik suradnje – po projektima. U ovih deset godina realizirano je podosta lijepih projekata, među mladima, umjetnicima, građanima oba grada. Zahvaljujemo svima koji su sudjelovali u realiziranim projektima, zahvaljujemo svima koji podržavaju ovu lijepu suradnju i radujemo se novim projektima.“, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Filipović i izrazio zadovoljstvo što se zajednički projekti Rijeke i Karlshruea nastavljaju.

Jedan od njih je i održavanje zajedničke izložbe na kojoj će izlagati umjetnici iz oba grada, a koja će u Rijeci, u Auli Trsatskog svetišta, biti održana sredinom travnja sljedeće godine.

Uz gradonačelnika Filipovića svečanosti su prisustvovali i predstavnici Turističke zajednice Rijeka koji su uzvanicima predstavili kulturno nasljeđe projekta Rijeka-europska prijestolnica kulture, odnosno kulturne sadržaje koji se i sad mogu posjetiti, vidjeti i doživjeti u Rijeci, a u prigodnom programu sudjelovala je riječka klapa Nevera.

Gradovi Rijeka i Karlshrue su sporazum suradnji na projektima na području zdravstva i socijalne skrbi, sveučilišta, gospodarstva i kulture potpisali je u Rijeci 15. lipnja 2011.godine, te potom, iste godine, 16. rujna u Karlsruheu.

No, počeci suradnje između Rijeke i Karlshruea sežu u vrijeme početka Domovinskog rata, kada su se udružili Hrvati koji žive u Karlsruheu i okolici te zajedno s prijateljima i znancima Nijemcima organizirali i slali humanitarnu pomoć u Rijeku i Hrvatsku te je u kolovozu 1991. godine i osnovana i današnja Njemačko-hrvatska Zajednica kojoj je cilj bio pružiti pomoć Hrvatskoj.

Zahvaljujući prijateljskoj suradnji Rijeke i Karlshruea stvorene su čvrste veze koje danas omogućuju intenzivnu suradnju i razmjenu ljudi, znanja i iskustava između dva grada na brojnim područjima a prvenstveno na području visokog obrazovanja i kulture.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari