RANIJE NEGO INAČE

Gripa već stigla u Hrvatsku! Preporuča li se istodobno cijepljenje protiv gripe i covida?

Idi na originalni članak
Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Četiri slučaja sezonske gripe zabilježena su već u Hrvatskoj, bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kad gripa obično stiže u ove krajeve.

Oglas

Kako Novi list doznaje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), riječ je o turistima kojima je gripa potvrđena na području Dalmacije. Ove se godine očekuje nešto jača sezona gripe u odnosu na lanjsku, kad praktički uopće nije bilo oboljelih, a cijepljenje se očekuje početkom studenog.

Prema informacijama iz HZJZ-a, pacijenti kod kojih je dijagnosticirana gripa imali su simptome COVID-a pa su testirani, a kad je test bio negativan, testirali su ih i na gripu, s pozitivnim rezultatom. Pojava gripe u ovo doba godine iznenadila je i same epidemiologe, jer se prvi slučajevi oboljelih u Hrvatskoj obično potvrde u listopadu ili studenom. Jedno od objašnjenja je da je takvih slučajeva bilo i ranijih godina, ali su simptomi bili blagi pa se nije radio test. Ove se godine puno testira, pa je zato veća vjerojatnost otkriti i druge viruse.

Kompletan protokol vezan uz cijepljenje protiv gripe bit će, kaže predstavnica HZJZ-a, nepromijenjen. Cjepivo će u Hrvatsku stići krajem listopada, kada će početi i cijepljenje zainteresiranih.

VIDEO DANA:

Dvojbe oko toga trebaju li se građani cijepiti i protiv gripe i protiv COVID-a epidemiolozi nemaju. Preporuke koje su vrijedile ranijih godina ostaju na snazi: cijepljenje protiv gripe preporučuje se starijim osobama i rizičnim skupinama, odnosno kroničnim bolesnicima i imunokompromitiranim osobama. Uz to, cijepiti bi se trebali i zdravstveni radnici i radnici u socijalnoj skrbi, kažu u HZJZ-u.

U pogledu tajminga cijepljenja, stručnjaci smatraju da je svima onima koji bi se htjeli cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe ipak bolje pričekati između apliciranja dvaju različitih cjepiva, nego cijepiti se objema cjepivima istovremeno.

“Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna, kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo, objašnjava epidemiologinja Diana Mayer.

Exit mobile version