RANIJE NEGO INAČE

Gripa već stigla u Hrvatsku! Preporuča li se istodobno cijepljenje protiv gripe i covida?

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Četiri slučaja sezonske gripe zabilježena su već u Hrvatskoj, bitno ranije u odnosu na zimsko vrijeme, kad gripa obično stiže u ove krajeve.

Kako Novi list doznaje u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), riječ je o turistima kojima je gripa potvrđena na području Dalmacije. Ove se godine očekuje nešto jača sezona gripe u odnosu na lanjsku, kad praktički uopće nije bilo oboljelih, a cijepljenje se očekuje početkom studenog.

Prema informacijama iz HZJZ-a, pacijenti kod kojih je dijagnosticirana gripa imali su simptome COVID-a pa su testirani, a kad je test bio negativan, testirali su ih i na gripu, s pozitivnim rezultatom. Pojava gripe u ovo doba godine iznenadila je i same epidemiologe, jer se prvi slučajevi oboljelih u Hrvatskoj obično potvrde u listopadu ili studenom. Jedno od objašnjenja je da je takvih slučajeva bilo i ranijih godina, ali su simptomi bili blagi pa se nije radio test. Ove se godine puno testira, pa je zato veća vjerojatnost otkriti i druge viruse.

Kompletan protokol vezan uz cijepljenje protiv gripe bit će, kaže predstavnica HZJZ-a, nepromijenjen. Cjepivo će u Hrvatsku stići krajem listopada, kada će početi i cijepljenje zainteresiranih.

VIDEO DANA:

Dvojbe oko toga trebaju li se građani cijepiti i protiv gripe i protiv COVID-a epidemiolozi nemaju. Preporuke koje su vrijedile ranijih godina ostaju na snazi: cijepljenje protiv gripe preporučuje se starijim osobama i rizičnim skupinama, odnosno kroničnim bolesnicima i imunokompromitiranim osobama. Uz to, cijepiti bi se trebali i zdravstveni radnici i radnici u socijalnoj skrbi, kažu u HZJZ-u.

U pogledu tajminga cijepljenja, stručnjaci smatraju da je svima onima koji bi se htjeli cijepiti i protiv COVID-a i protiv gripe ipak bolje pričekati između apliciranja dvaju različitih cjepiva, nego cijepiti se objema cjepivima istovremeno.

“Zapravo, cijepiti se smije istodobno. Ali smatramo da je bolje pričekati između jednog i drugog cjepiva dva tjedna, kako bismo, u slučaju da bude nekih nuspojava, znali koje ih je cjepivo izazvalo, objašnjava epidemiologinja Diana Mayer.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views