USRED KORONAKRIZE

GRLIĆ RADMAN OTVORIO RESTORAN U SVOM MINISTARSTVU: Posao firmi povezanoj s megatvrtkom u vlasništvu obitelji ministra

Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Net.hr otkriva: Nakon dva natječaja, 17. travnja 2020., MVEP je između tri prijavljene, izabrao tvrtku Terra Zisseria d.o.o. za zakup restorana, a u srpnju je restoran počeo s radom u punom sjaju. Radi se o tvrtki koja drži restoran u firmi Agroproteinka u vlasništvu obitelji Radman

U raskošnoj historicističkoj palači Ministarstva vanjskih i europskih poslova na Zrinjevcu, u samom središtu Zagreba, još u devedesetima je bio uređen i atraktivan restoranski prostor, a onda nekoliko godina bio zatvoren, odnosno, nije bio u funkciji. Redale su se ministrice i ministri koji nisu pokazivali namjeru da se revitalizira ideja specifične ugostiteljske usluge, odnosno, nuđenje prehrane i pića po popularnih cijenama za zaposlenike ministarstva i njihove goste. Sve do Gordana Grlića Radmana. U turbulentnoj 2019. on je uz razne diplomatske obaveze našao vremena za oživljavanje internog restorana. Objavljivani su natječaji, više puta, oformljena je komisija za izbor najbolje ponude, a iako su zaposlenici mislili da se od projekta odustalo zbog koronakrize, nakon popuštanja lockdowna u zgradi Ministarstva počeo je s radom restoran „Terras“ koji svakog dana nudi tri klasična i jedan vegetarijanski meni  – po izrazito pristupačnim cijenama, piše Net.hr.

Tako su, primjerice, za istarsku maneštru sa suhim mesom djelatnici Ministarstva prije nekoliko dana izdvojili simboličnih 18 kuna, a vegetarijanci za juhu, kanelone s povrćem i salatu 30 kuna, itd. Cijene jela se kreću od 18, 20 kuna do 30 kuna. Nema jela skupljeg od 30 kuna. Ukratko, zahvaljujući inicijativi ministra Grlić Radmana zaposlenici Ministarstva dobili su iznenadnu podršku svojim osobnim budžetima – jeftini topli obrok kakav mnogi drugi građani mogu samo sanjati.

No, priča o brizi za prehranu ministra i svih njegovih bliskih suradnika, njihovih gostiju, ali i običnih zaposlenika Ministarstva, koja i sama po sebi plijeni pažnju – jer se odvijala u vrijeme kada je Hrvatska unutarnja i vanjska politika bila potresena šokantnim udarom koronakrize, ima i drugu dimenziju. Na natječaju za zakup restorana prošla je tvrtka Terra Zisseria, d.o.o., koja također drži restoran u tvrtki u dugogodišnjem vlasništvu obitelji Grlić Radman, Agroproteinki iz Sesveta, te se nužno postavlja pitanje je li ministar znao i prije natječaja vlasnicu tvrtke, Sanju Buhin Čmarec, odnosno – je li  malo posredovao u dobivanju zakupa za njezinu tvrtku. Ili se ipak radi o neobičnom spletu okolnosti – da tvrtka koja drži restoran u obiteljskoj tvrtki Grlić Radmanovih bude izabrana na natječaju za zakup restorana u ministarstvu koje vodi sin dugogodišnjeg direktora, a nakon privatizacije i vlasnika te iste tvrtke, Ante Grlića Radmana?

Dva natječaja za izbor najboljeg zakupca

Na pitanje tko je bio inicijator revitalizacije restorana iz Ministarstva nisu precizno odgovorili, ali su pojasnili da je MVEP dugi niz godina imao u svojim prostorima restoran, a „usluge pripreme obroka uvijek je pružao vanjski dobavljač izabran putem javnog natječaja“. Stručne službe su pokrenule raspisivanje natječaja „sukladno potrebama i željama djelatnika, nakon odlaska prethodnog zakupnika restorana“. Iako je buknula koronakriza projekt je nastavljen zbog „već nastalih troškova pripreme i objave natječaja“.

Naime, natječaj je dva puta oglašavan, prvi puta nije bilo prijava, a na drugi natječaj, objavljen u tiražnim dnevnim novinama, javilo se troje ponuđača. Iz Ministarstva nam nije otkriveno tko su bili drugo dvoje ponuđača, a 17. travnja je natječaj zaključen i kao najbolja je izdvojena ponuda tvrtke Terra Zisseria d.o.o. „jer je ponudila najvišu cijenu zakupa, ali i zadovoljila sve propisane uvjete natječaja“. Nije nam odgovoreno tko su bili članovi komisije koja je izabrala tvrtku poimence, tek je naznačeno da je „Povjerenstvo činilo pet članova iz različitih ustrojstvenih jedinica MVEP-a“. Iz javno dostupne objave otkrivamo da je tvrtka Terra Zisseria dobila zakup jer je u valorizaciji skupila 80 bodova, i ponudila najvišu mjesečnu zakupninu – od 4002 kune.

Što se, pak, može saznati o tvrtki Terra Zisseria d.o.o. registriranoj na privatnoj adresi u podsljemenskoj zoni, u naselju Čučerje? Malo iz javno dostupnih izvora. Tvrtka nema web stranicu, niti javno predstavljene reference. Vlasnica je Sanja Buhin Čmarec, a iz registra Trgovačkog suda saznajemo da je tvrtka osnovana 2012. godine, da je registrirana za ugostiteljske usluge i catering, da je nekoliko godina solidno poslovala, ali 2019.  je zaključila s gubitkom od nešto više od 115 tisuća kuna, doznaje Net.hr.

Na upit na temelju kojih referenci se Ministarstvo odlučilo za tvrtku Terra Zisseria, odnosno, gdje još ta tvrtka vodi kantine ili restorane, stiže dosta dugačak popis referenci. Ministarstvo je potvrdilo da tvrtka u vlasništvu Sanje Buhin Čmarec radi i u „Agroproteinki“, no saznajemo da je radila, odnosno radi i u Gornjogradskoj gimnaziji, u KB „Merkur“, KB „Sveti Duh“, u Poljoprivrednoj školi Zagreb, na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, te u Visokoj diplomatskoj školi „Dag Hammarskjold“. Naglašeno je da tvrtka posjeduje vlastite prostorije za pripremu hrane, a „djelatnici tvrtke iskustvo su stjecali u poznatim restoranima domaće kuhinje, te radili s afirmiranim šefovima temeljem čega su udovoljili širokom spektru zahtjeva korisnika usluga“.

Direktorica: Nemamo prijateljske odnose s obitelji Grlić Radman

S obzirom da Ministarstvo posjeduje prostor za restoran, ovaj zahvat, odnosno, otvaranje novog restorana za Ministarstvo, navedeno je u dopisu, neće predstavljati novi trošak za budžet Ministarstva. Cijene jesu male, ali nisu „subvencionirane“ – jer zakonski ne mogu biti. Radi se naprosto o računici zakupca: dobiva se prostor za nizak iznos zakupnine i sigurni gosti, odnosno potrošači.

Direktorica tvrtke Terra Zisseria, Sanja Buhin Čmarec, nije htjela odgovoriti na naše pitanje o projekciji prihoda, odnosno – koliko planira zaraditi tijekom 2020. godine u novootvorenom restoranu u Ministarstvu, a nije htjela odgovoriti niti gdje ima zakupljen poslovni prostor za pripremu hranu. Naglasila je da je tvrtka registrirana za obavljanje ugostiteljske djelatnosti za koju posjeduje „sve materijalne, prostorne i ljudske resurse iz kojih obavlja i usluge cateringa.“  Na pitanje o gubicima u 2019. direktorica Buhin Čmarec odgovara da je tvrtka 2019. ulagala u inventar, opremu i ljudske resurse „zbog inovativnosti, osuvremenjivanja ponude, te što bolje konkurentnosti na tržištu.“  Osim toga, tvrtka se suočila s „nepredviđenim događajima u obrazovnom sustavu (štrajk) što je direktno utjecalo na poslovanje tvrtke“. Prošle godine je tvrtka zapošljavala šest radnika, a ove godine ih zapošljava 9.

Buhin Čmarec kaže da nitko iz njezine obitelji nema „prijateljske odnose“ s obitelji Grlić Radman, ali ne pojašnjava moguću komunikaciju zbog činjenice da njezina tvrtka vodi restoran i u Agroproteinki, izuzetno uspješnoj tvrtki koja vrti milijunski profit na preradi, prijevozu i zbrinjavanju „nusproizvoda“ životinjskog porijekla, u kojoj je glavni direktor brat ministra Gordana Grlića Radmana, Ivica Grlić Radman. Direktorica Buhin Čmarec kaže da ne želi govoriti o drugim klijentima jer je „jedna od temeljnih vrijednosti“ tvrtke čuvanje privatnosti podataka. Zanimljiv odgovor s obzirom da – sudeći prema podacima dobivenima iz Ministarstva – uglavnom posluje s javnim sektorom, bolnicama, školama…

Spretno spajanje posla medicinske sestre i direktorske funkcije

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na pitanje o mogućoj poveznici između ministra Grlić Radmana, odnosno njegove obitelji s obitelji direktorice Buhin Čmarec, odgovaraju: „Odnos ministra Grlića Radmana i direktorice odabrane tvrtke je profesionalne prirode.“

Inače, direktorica Buhin Čmarec potvrdila je za Net.hr da ona osobno nije zaposlena u tvrtki koju vodi, da je ona „samo vlasnica“, no nije odgovorila gdje joj je primarni posao. Prema javno dostupnim informacijama ona je zaposlena u Bolnici Srebrnjak, kao visokorangirana medicinska sestra (kao glavna sestra operacijske dvorane). Drugim riječima, već godinama uspješno spaja zahtjevan posao medicinske sestre i vođenja privatne ugostiteljske tvrtke, koja, sudeći prema referencama koje nam je dostavilo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, posluje i s brojnim medicinskih ustanovama u Zagrebu, a sada je dobila i nesumnjivo solidan i siguran posao vođenja restorana u jednom od najjačih ministarstava, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari