LOVA DO KROVA

Guverner HNB-a ‘podebljao’ imovinsku karticu: Dodao je stan, kuću i štednju veću od 1,3 milijuna kuna

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Vujčić je i prijavio nagradu od pola milijuna kuna koju je dobio od Mađarske narodne banke

Oglas

Guverner Hrvatske narodne banke, Boris Vujčić, posljednjeg dana siječnja je ažurirao imovinsku karticu kod Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, pišu RTL Vijesti.

Tako je u posljednjih godinu dana, Vujčić došao u posjed stana u Zagrebu veličine 92 kvadrata, a koji se procjenjuje na oko dva milijuna kuna. Nešto manje od toga procijenjena je kuća u Sabunikama kod Zadra, oko 1,5 milijuna kuna te livada u Kutini procijenjena na 120 tisuća kuna. Ipak, sve je to dobio darovnim ugovorom od svoje majke.

Vujčić je prvi put prijavio i štednju pa je tako u godinu dana uštedio 110.180,54 eura i 468.506,63 kune.

Prijavljen je i primitak u iznosu nešto većem od 500 tisuća kuna. Ustvari, to je nagrada Izvršnog odbora Mađarske narodne banke kao priznanje za profesionalne uspjehe i životna postignuća pojedinaca. Naglasak je na zaslugama za uspješan proces integracije Hrvatske u Europsku uniju, a osim lijepih riječi, nagrada je bila novčana. Iznosila je točno 511.020 kuna.

Ako pak se pitate koliku plaću ima guverner HNB-a, onda će vas ovaj podatak možda i šokirati. Uzmimo za primjer premijera Andreja Plenkovića. Njegova je plaća nešto više od 23 tisuće kuna. Kod Vujčića je taj iznos puta dva i još dvije tisuće što dovodi do brojke od 48 502 kune. Povećanje je to za 13 tisuća kuna u odnosu na kolovoz 2018. godine.

Važno je napomenuti da je uz tako veliku plaću imao i jednu od najsiromašnijih imovinskih kartica. Naime, od 2011. godine, kada je još bio zamjenik guvernera, prijavio je zemljište u Istri te lokal u Importanne galeriji. Prije nešto manje od tjedan dana, značajno je nadopunio svoju imovinsku karticu.

Spomenuti stan s početka teksta u vrijednosti dva milijuna kuna dobio je od majke, a nije ništa drugačije ni s garažom i kućom u Sabunikama te livadom u Kutini koja se prostire na 16 tisuća kvadrata. U imovinskoj kartici stoji da je stan “Darovni ugovor uz doživotno uživanje mame”.

Vujčićevu karticu možete pogledati OVDJE

Vujčić se trenutno nalazi u središtu afere koja trese HNB jer je jedan od onih koji je trgovao neposredno prije donošenja Zakona o HNB-u.

Exit mobile version