GUŽVA U ZRAČNIM LUKAMA U lipnju u Zračnoj luci Rijeka čak 49,3 posto putnika više!

Kroz hrvatske zračne luke u prvih šest mjeseci ove godine prošlo je 2,66 milijuna putnika, što je 7,2 posto ili oko 177 tisuća više nego u istom lanjskom razdoblju, podaci su Državnog zavoda za statistiku, koji pokazuju da je samo u mjesecu lipnju putnika bilo 6,1 posto više nego isti lanjski mjesec.

Lipanjski porast broja putnika ove godine u svim zračnim lukama rezultat je dolaska 910 tisuća putnika, i rezultat je rasta redovitog prometa u međunarodnom prometu.

Za povećanje broja putnika ‘zaslužno’ je i 5-postotno povećanje ukupnih operacija zrakoplova u tim lukama (broj slijetanja i polijetanja) kojih je samo u lipnju bilo gotovo 12,2 tisuća. Porast tih ‘operacija’ još je viši za prvih šest mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, i to za gotovo 8 posto, s ukupno 42,1 tisućom slijetanja i polijetanja zrakoplova u svim hrvatskim zračnim lukama.

Među osam zračnih luka u Hrvatskoj, pet ih je u lipnju ostvarilo rast broja putnika. Najveći broj putnika ostvarila je splitska zračna luka, njih 267 tisuća, što je za 14,4 posto više nego u istom mjesecu lani.

Sa gotovo 247 tisuća putnika na drugom je mjestu Zračna luka Zagreb, koja time bilježi i porast od 1,7 posto u odnosu na prošli lipanj, dok veći porast broja putnika, od 5,1 posto bilježi Dubrovnik s tek nešto manje putnika nego Zagreb ili s njih 243,6 tisuća.

Daleko najveći porast broja putnika u ovom lipnju, od čak 49,3 posto, ostvaren je na Zračnoj luci Rijeka, kojih je bilo 21,1 tisuću, a slično je i s Zračnom lukom Osijek, koja je s nešto malo više od četiri tisuće putnika ili 18 posto više u odnosu na lipanj prošle godine.

Među tri preostale zračne luke koje su u lipnju imale pad prometa putnika su Zadar, Pula i Brač, pri čemu ih je na zadarsku Zračnu luku stiglo 2,4 posto manje ili 66,6 tisuća, a na pulsku 3,8 posto manje ili njih gotovo 58 tisuća. Bračka zračna luka s blizu 1.500 putnika u minusu je u odnosu na lanjski lipanj za 42 posto, prenosi Hina.

Podaci Državnog zavoda pokazuju i da listu od top 10 zemalja s najvećim ostvarenim prometom putnika u hrvatskim zračnim lukama u ovogodišnjem lipnju predvodi Njemačka, iz koje je pristiglo 187,3 tisuće putnika ili 4,5 posto više, a s porastom od 11,4 posto ili 161,1 tisućom putnika slijedi Ujedinjeno Kraljevstvo.

Iz Francuske je bilo 61,8 tisuća putnika ili 3 posto više nego u lanjskom lipnju, dok su Švedska i Norveška na četvrtom i petom mjestu sa 42 tisuće odnosno 40,1 tisućom putnika, što je oko 2 odnosno oko 5 posto manje nego lani.

Iz Austrije je bilo gotovo 35 tisuća putnika ili 1,6 posto više, a iz Španjolske 28,3 tisuće ili čak 30,5 posto više. Veliki porasti broja putnika na hrvatskim zračnim lukama u ovogodišnjem lipnju ostvareni su i iz Italije, od 11,4 posto, iz Nizozemske čak od 52,3 posto kao i iz Švicarske od 31 posto.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari