POBUNA ZBOG ZABAVE

Video | Halloween zabava zasmetala lokalnom župniku pa otkazana: ‘Naravno, tko želi ići – može. Apelirao sam na moralnu savjest’

Pobuna zbog Halloweena u Šibeniku! U igraonici šoping centra otkazana je dječja predstava koja nije bila po volji lokalnom župniku. Za njega je okultno i suprotno vjeri bilo da će žena u kostimu vještice iz karata i kugle gatati djeci

Vještice, bundeve i cijeli folklor koji ide uz proslavu Halloweena zasmetao je nekim roditeljima.

O dječjoj zabavi za vještice uznemireni vjernici obavijestili su svog župnika, koji je sve pozvao da ne idu na takve zabave.

“Kao vlastiti pastir mojih župljana ja sam vrlo jasno zamolio da ne idu u ono što ide protiv vjere i morala, a naravno tko želi ići može ići. Živimo u slobodnoj demokratskoj državi, ali naravno kao župnik, kao svećenik moram apelirati na moralnu savjest”, kaže župnik Župe sv. Jeronima u Šibeniku, fra Šimun Markulin.

Za njega je okultno i suprotno vjeri bilo da će žena u kostimu vještice iz karata i kugle gatati djeci.

“Da će ta ista vještica gatati iz karta i kugle, to je vrlo precizno napisano na tom plakatu i ja sam se precizno referirao na taj dio plakata koji je javno dostupan na tom trgovačkom centru i rekao da to nije u skladu s vjerom i moralom”, objašnjava fra Markulin.

Iz igraonice na kraju su sve otkazali, a u priopćenju su objasnili kako nisu imali namjeru nikoga uznemirivati te se ispričali onima koje ipak jesu.

“Mi nismo tu da vjerujemo u vještice, mi nismo tu da vjerujemo u zlo, mi moramo zlo anulirati i maknuti s naših prostora. Upravo zbog tog zla imamo sve zlo koje se događa u današnjem svijetu”, kaže Milorad Mišković iz Šibenika.

“Oni su izabrali to, pa će neki roditelji ići na takvu predstavu, a mi smo izabrali našeg fratra i crkvu pa ćemo ići u našu crkvu, dakle da sam ja tolerantan, ali ne podržavam ih”, slaže se Goran Grgurčin.

Iako se digla velika buka, nisu svi protiv sličnih zabava koje nisu dio naše kulture.

“Mislim da su to gluposti, mi smo iz Rijeke došli u Šibenik na jedan Halloween party da se djeca zabavljaju. Mislim pustite djecu da se zabavljaju, da uživaju, ako neće sad kad će”, priča nam Petra Rukavina Vizić iz Rijeke.

“Meni osobno ne smetaju, mada smatram da to nije dio naše kulture koja je došla iz Amerike. Mi smo je prihvatili. Koga veseli neka se pridruži tome, za zabrane nisam nikakve”, kaže Šibenčanka Olivera Trutin.

Nekima zabava, drugima okultne. Ili kako župnik u objavi kaže: “Tko s vagom takve sadi, o glavu mu se razbiju!”

Kako bilo, djeca u Šibeniku ove godine neće sudjelovati u nikakvoj halloween zabavi, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari