HITNA POMOĆ ZA RONIOCE: PGŽ za financiranje pripravnosti baromedicine osigurala 166.806,00 kuna

Primorsko-goranska županija, odlukom Kolegija Župana, osigurala je 166.806,00 kuna za financiranje usluge pripravnosti baromedicine Poliklinike Oxy Pula na lokaciji Thalassotherapie Crikvenica. Finaciranjem pripravnosti tima crikveničke barokomore Poliklinike Oxy Pula medicinska pomoć unesrećenim roniocima moći će se pružiti u roku od pola sata.

Zavod za zdravstvene usluge u turizmu pri Ministarstvu zdravlja održao je tijekom svibnja i lipnja 2015. godine više sastanaka na temu baromedicine, odnosno organizacije te mogućnosti financiranja usluge pripravnosti. Sudionici su informirani o značaju ronilačkog turizma i problematici zdravstvene sigurnosti unesrećenih ronilaca za koje nije osigurana cjelodnevna dostupnost barokomora u primorskom dijelu Hrvatske.

Nepostojanje zakona o ronjenju i važećih pravilnika mogu u slučaju neželjenih posljedica hiperbarične oksigenacije narušiti zdravstvenu sigurnost domicilnog stanovništva i utjecati na turistički ugled Hrvatske kao prepoznate destinacije ronilačkog turizma.

Ministarstvo zdravlja zaprimilo je od Poliklinike za baromedicinu i medicinu rada Oxy ponudu za obračun pripravnosti za razdoblje od lipnja do listopada 2015. godine za poslovnice Pula, Crikvenica i Dubrovnik. Nakon toga su Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo turizma sa zainteresiranim jedinicama lokalne i regionalne samouprave izradili model financiranja usluge pripravnosti baromedicine sukladno podacima o broju turista i atraktivnosti ronjenja po županijama u kojem je definiran ukupni trošak financiranja usluge pripravnosti i pojačan razrez po županijama i nositeljima središnje vlasti.

Prema tom izračunu potreban iznos za financiranje usluge pripravnosti baromedicine za Primorsko – goransku županiju, a koju bi provodila Poliklinika Oxy Pula na lokaciji Thalassotherapie Crikvenica, iznosi 166.806,00 kuna koliko je i izdvojeno iz proračuna PGŽ za tu namjenu. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari