Hoće li i Hrvatska legalizirati marihuanu nakon izbora? Evo kako su se izjasnile pojedine stranke

Najglasnije legalizaciju marihuane za osobnu uporabu, zazivaju Socijaldemokrati. Štoviše, to je i dio njihova izbornog programa. Neki su čak konzumaciju marihuane i javno priznali- među njima Beljak, Mrak Taritaš i Hajdaš Dončić, piše Net.hr

Prije tjedan dana u Njemačkoj se slavila povijesna odluka o legalizaciji marihuane. Čekali su to 40 godina,a ovo je pitanje bila tema i prijašnjih izbornih ciklusa u našoj zemlji.

Iako se za sada o tome puno ne priča, političke opcije svoj stav imaju. Da mota nešto drugo, a ne duhan, desnica je optuživala premijersku kandidatkinju Sandru Benčić. Ako Možemo! dođe na vlast što je u filteru neće biti ni važno ni sporno.

“Zalažemo se za legalizaciju kanabisa za osobnu upotrebu, također smatramo da treba ojačati i potaknuti uzgoj medicinskog kanabisa u zdravstvene svrhe u kojima se pokazao jako učinkovit”, govori Urša Raukar Gamulin.

Najglasnije legalizaciju marihuane za osobnu uporabu, zazivaju Socijaldemokrati. Štoviše, to je i dio njihova izbornog programa, pojasnio je i nositelj liste Davorko Vidović.

”Ovakve zabrane koje pomažu kriminalcima koji prodaju različita opojna sredstva djeci pred školama, bogate se. To je dio kriminala. Način na koji je to napravila Njemačka, ne vidim zašto ne bi i mi”, poručio je.

Neki su čak konzumaciju marihuane i javno priznali- među njima Beljak, Mrak Taritaš i Hajdaš Dončić. Stav koalicije Rijeke pravde, čini se – nije upitan. Ali kao i ostatak ljevice, buni ih definiranje količine za osobnu upotrebu.

“Pa mislim ono što se podrazumijeva pod tjednu upotrebu. Nisam baš u količinama spretan”, kaže Vojko Obersnel. Glas razuma predsjedniku Fokusa govori da u marihuani nema ništa loše.

“Smatramo da mi kao turistička zemlja i kao zemlja koja želi razvijati poljoprivredu da bi to imalo višestruko korisne učinke”, smatra Davor Nađi. Na ovoj temi, desnica i desni centar isto misli.

Mislav Herman iz HDZ-a kaže kako nikada nije ni probao marihuanu. “Hrvatska demokratska zajednica je protiv toga jer mi smatramo da bi takav zakonski okvir donio daleko više štete po zdravlje mladih pa i onih starijih, nego što bi donio koristi”, rekao je.

“Osobno nikad nisam konzumirao marihuanu, niti neću. Što se tiče Domovinskog pokreta, mi smo protiv legalizacije, osim u medicinske svrhe da se mogu liječiti, ali uz nadzor liječnika”, govori Stipo Mlinarić.

Iz Mosta stav opravdavaju lošom statistikom, a ne vjeruju da se Hrvatskoj, njemački scenarij može dogoditi niti s njima niti bez njih na vlasti. “Hrvatska nažalost kaska za mnogo čime, srećom ovdje će to kaskanje spasiti zdravlje i živote mnogih”, zaključuje Ivan Bekavac.

Nije ovo ključno, ali mnogima je zanimljivo pitanje koje će za neke glasače može biti i odlučujuće, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja