HPB ŠOKIRAO SVOJE KLIJENTE Banka zatvorila stotine račune građana: ‘Što ćemo jesti do tada?’

U srijedu je stotine klijenata Hrvatske poštanske banke bilo u šoku – svim klijentima sa zaštićenim računima koji imaju dugovanja prema HPB-u, odbili su isplatiti primanja

U srijedu je stotine klijenata Hrvatske poštanske banke u nevjerici slušalo što im službenici govore. Svim klijentima sa zaštićenim računima koji imaju dugovanja prema HPB-u, odbili su isplatiti primanja, a dugovanja su prodali B2Kapitalu, tvrtki za otkup i naplatu dugovanja.

Iako preko računa HPB-a dobivaju zaštićena primanja, to nije spriječilo tu banku da zatvori račune svim klijentima koji joj nešto duguju prema banci. Štoviše, u tome ne vide ništa sporno jer su ih “na vrijeme obavijestili”.

“Očuh je otišao podići mirovinu. No u banci su mu rekli da više nije njihov klijent jer je imao dug od 350 kuna”, rekla je za 24sata čitateljica iz Slavonije.

“Žao nam je što je došlo do ove situacije jer su klijenti imali dovoljno vremena otvoriti nove račune i doći do svojih primanja bez čekanja. HPB je 10. veljače poslala pisanu obavijest o prodaji potraživanja i zatvaranju njihovih računa. Također, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ove je klijente uputio da otvore novi račun u bilo kojoj banci kako bi bila moguća uplata njihovih primanja”, objasnili su iz banke.

“Naša tročlana obitelj živi od tih 2.000 kn očuhove mirovine jer smo mama i ja nezaposlene”, ogorčena je Slavonka.

Njezinu očuhu nije preostalo ništa drugo nego otići u drugu banku i otvoriti novi račun. Tamo su mu rekli kako će mu novac, koji je i dalje na računu Mirovinskog fonda, isplatiti kroz tjedan dana.

Javio se i čitatelj iz Belog Manastira kojemu su na šalteru banke rekli da mu nije ništa uplaćeno i da su mu sva dugovanja prodali.

“Službenik banke mi je rekao da nitko tko ima ovrhu, a prima novce na zaštićeni račun, neće dobiti ne samo mirovinu, nego ni plaću ni dječji dohodak, kao ni novčanu naknadu od centra za socijalnu skrb. Nakon toga otišao sam u mirovinsko, u kojemu pak nisu imali pojma što se događa. Rečeno mi je da otvorim račun u nekoj drugoj banci u kojoj nemam ovršeni račun.”

Čitateljica iz istočne Slavonije kaže kako je prije tjedan dana dobila obavijest da su njezina dugovanja po tekućem računu prodana B2Kapitalu.

“Odmah sam ih nazvala i dogovorila otplatu duga od 200 kuna do 5. ožujka. Pitala sam ih hoće li mi prvog biti isplaćena mirovina. Oni su odgovorili da je sve sređeno”, gotovo na rubu plača pričala je žena. U srijedu su joj u banci rekli da nema ništa na računu.

“Suprug mi ne radi već 20 godina, a sin mi je nezaposlen i ovo mi je jedini izvor prihoda. Sad su mi rekli da ću mirovinu dobiti do 15. ožujka. Ali što ću jesti do tada”, pitala je ogorčeno.

O potezu banke ministar financija Zdravko Marić, kao i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić saznali su iz medija.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari