TOČITI ILI ČEKATI?

Video | Hrvati na mukama, hoće li embargo Rusiji utjecati na cijenu goriva i koliko? ‘Tim kompanijama odgovara da dođe do nestašice’

Sve se ovo događa u trenutku kada je jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj – ona u Rijeci – zatvorena zbog procesa modernizacije

Na snagu je stupila europska zabrana uvoza prerađenih naftnih proizvoda iz Rusije. RTL-ov portal Danas.hr provjerio je što to znači za Hrvatsku. Točiti ili čekati nove cijene, pitanje je koje muči sve veći broj građana.

Hoće li odluka Europe o zabrani uvoza prerađenih naftnih derivata iz Rusije morskim putem utjecati na cijenu goriva i koliko, objašnjava Marijan Krpan, direktor Agencije za ugljikovodike.

“Dugoročno ćemo vidjeti kako će se kretati tokovi globalno, jer taj ruski dizel će se preusmjeriti na tržišta Azije pa će vjerojatno putevi dobave dizela sada u Europu biti duži, što znači da će i transportnih troškovi biti veći”, objašnjava.

Bivši hrvatski veleposlanik u Rusiji, Božo Kovačević tvrdi: “Nisu samo ruske kompanije igrači na globalnom tržištu, tu su i kompanije s Bliskog istoka, i tu su američke kompanije – tim kompanijama odgovara da dođe do nestašice kako bi se povećala cijena”.

Podsjetimo, paket sankcija koji je stupio na snagu dogovoren je još prošle godine.

“Konkretno, za Indiju se pretpostavlja da su oni u pogonu s velikim kapacitetima u rafinerijama, da se prerađuje ruska nafta, i onda kako ćete dokazati podrijetlo derivata – nikako. Tako da iz ove priče neće biti ništa”, kaže Davor Štern, naftni stručnjak.

Zatvorena rafinerija u Rijeci

Sve se ovo događa u trenutku kada je jedina rafinerija nafte u Hrvatskoj – ona u Rijeci – zatvorena zbog procesa modernizacije.

Stručnjak za istraživanje ugljikovodika, Ivica Jakić kaže: “Situacija je takva da se ta nafta doveze do Omišlja i ide u Mađarsku i onda se derivati vraćaju iz Mađarske u Hrvatsku, što se može osjetiti na mogućnostima transporta i hoće li se moći transportirati brzo i pitanje cijene”.

Vladajući tvrde kako nestašice goriva neće biti. “Mi inače ne uvozimo dizel iz Rusije, sva komercijalna skladišta su puna. Ina je objavila da je nabavila dovoljno derivata, pa i dizela. Na kraju krajeva, i Agencija ima obavezne zalihe nafte i naftnih derivata, tako da doista nema razloga za zabrinutost”, rekao je Krpan, a prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari