SVI STRAHUJU OD ZIME

Hrvati traže rješenje za gorući problem, zbog dva proizvoda nastala panika na tržištu

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Dr. Ivić Pašalić, svojevremeno jedna od manje popularnih figura iz doba vladavine pokojnog Franje Tuđmana, sada se nalazi na čelu HUP Udruge drvne i papirne industrije. Kao takav postao je relevantna figura u doba energetske krize i problema koji ove zime čekaju hrvatske građane. Zbog visokih cijena energenata, uoči sezone grijanja, mnogi se okreću pećima na pelete i drva.

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Pašalić ističe kako peleta, briketa i ogrjevnog drva ima dovoljno, ali dodaje da su kod nas glavni energenti za grijanje fosilnog podrijetla – plin i lož ulje.

“Zbog ukupnih okolnosti oko plina (dominantan energent u RH), nastala je blaga panika na tržištu, koja je rezultirala naglim porastom potražnje u ljetnim mjesecima, što prije nije bio slučaj. Navike kupaca u Hrvatskoj godinama su bile takve da se pelet kupovao pred zimu. Ta nagla promjena navika i želja da se osigura ogrjev za zimu dovela je do povećane potražnje. Zbog porasta svih ulaznih troškova (povećanje struje 10 puta u 15 mjeseci), te stanja na tržištu, došlo je do porasta cijene”, kazao je Ivić Pašalić za N1.

“Primjetna je povećana potražnja za kaminima na pelete i pećima na drva. Sve te povećane potrebe naši proizvođači peleta, briketa i ogrjevnog drva mogu kvalitetno opskrbiti”, dodao je.

Osim njega, i u tvornici peleta RST napominju kako je povećana potražnja.

“Rezultat navedenog je smanjena ponuda peleta na glavnom tržištu, koja se dodatno produbila i u ovoj godini (rat u Ukrajini koji je utjecao na porast cijena drvne sirovine, električne energije, repromaterijala, goriva, rezervnih dijelova itd., kao i zabrana uvoza dobara iz Rusije i Bjelorusije, te zabrana izvoza peleta iz Srbije i BiH)”, kazali su za N1 iz RST-a i poručili kako prodaju odmah sve što proizvedu.

“Nemamo zalihe peleta na skladištu. U zadnjih godinu dana poskupjeli su gotovo za duplo”, navode, a direktor Goran Petranović dodao je i to kako zbog povećane potražnje za peletima nisu u mogućnosti zaprimiti svaku narudžbu, ali da će stari i vjerni kupci imati peleta i ubuduće.

Bauhaus ističe pak da je potražnja za pećima na pelete porasla za 124% u odnosu na prošlu godinu, a za pećima na drvo za 70%, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari