BREXIT

Hrvatica koja živi u Velikoj Britaniji o kaosu u zemlji: ”Dućani počinju izgledati kao da se zatvaraju”

Foto: RTL

Na benzinskim postajama vlada nestašica, a građanima od sutra u pomoć stiže vojska

Nepregledni redovi, gužve – još uvijek traju. Više od 10 dana Velika Britanija muku muči s nestašicom goriva. Gotovo 40 posto crpki uopće ne radi, a njih 27 posto imaju samo jednu vrstu goriva.

”Ako uspijete naći gorivo, bez da obiđete 6 ili 7 crpki, onda ste pravi srećković”, rekla je Lee Henderson.

Vlada ne strahuje od postbrexitovske krize – već tvrdi kako se stanje stabilizira. Ipak, od sutra u opskrbi goriva – počinje pomagati vojska. Na raznim crpkama bit će raspoređeno 200 vojnika, od kojih će neki biti i vozači kamiona s gorivom – kojih kronično nedostaje. Ovo je samo jedna od posljedica Brexita, a loša komunikacija vlade, kao i pandemija koronavirusa – dodatno je pogoršala krizu.

”Privremeno zatvaranje je značilo da su se građani Europske unije vratili doma, pod doma mislim Poljaci su se vratili u Poljsku, Rumunji u Rumunjsku, Bugari u Bugarsku. Vi odjednom kad ste ponovo pokrenuli gospodarstvo trebate te iste ljude, jedan dio tih ljudi se vratio, ali na granici sada kad govorimo o vozačima kamiona oni moraju ispuniti cijeli niz formulara. Postoje veliki stopovi na granicama upravo zbog nove birokracije koja se nametnula Brexitom”, kazao je Goran Bandov, politički analitičar sa Sveučilišta u Zagrebu.

Teško da će krizu i ublažiti 5 tisuća novih radnih viza za vozače kamiona – koje ne garantiraju sigurnost – budući da će vrijediti samo do Božića. Građani strahuju od praznih polica u trgovinama, jer nestašice osnovnih namirnica u pojedinim trgovinama – već su realnost.

”Dućani počinju izgledati kao da se zatvaraju, jer bi police bile zaista bile poluprazne, to se nije događalo ni u pandemiji, tako a sam ja prvi put u životu kupila više zaliha, za ne daj Bože”, rekla je Magdalena Marita Rupčić, Hrvatica koja živi u Nottinghamu.

”Dok Brexit funkcionira ovako kako funkcionira, mi ćemo imati krizu, iz krize u krizu”, rekao je Bandov.

Premijer Boris Johnson i dalje smireno, uz obećanje Britancima.

”Da vam kažem na Božić… Evo, jedno dobro predviđanje, ovaj Božić će biti puno bolji od prošloga”, kazao je britanski premijer.

S obzirom na trenutnu situaciju, u premijerovo predviđanje, malo tko vjeruje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari