BEZ DISKRIMINACIJE

Hrvatska će podržati uvođenje “covid putovnica”, ali – samo ako ne budu obavezne

Marin Tironi/Dusko Jaramaz/PIXSELL

Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici cijepljeni već da on na jednom mjestu objedinjuje i rezultate PCR testiranja, kao i potvrdu da je putnik imunitet na covid-19 stekao preboljevši tu bolest

Hrvatska podržava uvođenje covid-putovnice na razini EU samo ako ne bude obavezna, piše u nedjelju Jutarnji list, citirajući anonimni, dobro informirani, izvor koji kaže da prelazak granica bez restrikcija treba omogućiti i onima koji predoče rezultat testiranja ili potvrdu o cijepljenju.

Nakon što je predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen, ovaj tjedan najavila da razmišljaju o uvođenju “Digitalnog zelenog certifikata” za lakši prelazak granice, postalo je jasno da se na razini Unije definitivno traži zajedničko rješenje za ponovno pokretanje putničkog prometa među zemljama.

Konačan prijedlog Komisije o tome kako bi taj certifikat točno trebao izgledati i kako će se putnici njime služiti trebao bi biti donesen do 17. ožujka, no priču zasad prati cijeli niz nejasnoća, pa čak i temeljnog nerazumijevanja što bi taj certifikat uopće trebao predstavljati.

Što bi uopće trebala biti covid putovnica?

Kako piše Politico koji je dobio uvid u pismo Ursule von der Leyen o certifikatu, Komisija se zalaže za to da certifikat ne bude isključivo dokaz da su putnici cijepljeni već da on na jednom mjestu objedinjuje i rezultate PCR testiranja, kao i potvrdu da je putnik imunitet na covid-19 stekao preboljevši tu bolest.

Za uvođenje službenog certifikata, piše Politico, zasad se najviše zalažu o turizmu ovisne zemlje – Španjolske, Malta, Cipar i Grčka, a Cipar je već najavio da od svibnja u zemlju planira bez ikakvih restrikcija početi puštati cijepljene Britance, dok su Cipar i Grčka sličan dogovor već postigle i s Izraelom.

Uvođenju tog dokumenta, međutim, sklone su i neke druge zemlje pa je ovu inicijativu prošlog tjedna pozdravio i austrijski kancelar Sebastian Kurz, dok se Hrvatska, iako ovisna o turizmu, zasad tek sramežljivo javlja na ovu temu.

Ne smije biti diskriminirajuće prema građanima

Kako Jutarnji list doznaje od dobro informiranog izvora, hrvatska politika načelno podržava sve napore koji će kao rezultat imati lakši prelazak granice, no isključivo ako to neće biti diskriminirajuće prema građanima.

Naime, iako je zasad nejasno kako bi taj certifikat trebao izgledati, zasad se razgovara da on zapravo bude aplikacija na smartphoneu u kojoj će putnik imati rezultate testiranja, potvrdu o cijepljenju ili pak prebolijevanju bolesti.

Hrvatska bi certifikat u tom smislu podržala isključivo ako on za putnike ne bi bio obvezan, odnosno ako bi se i onima koji certifikat nemaju, ali mogu predočiti rezultat testiranja ili potvrdu o cijepljenju u nekom drugom obliku također omogućilo prelaženje granica bez restrikcija, donosi Jutarnji list.(H)

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari