NASILJE PREMA MIGRANTIMA

Hrvatska dobila velik novac za kontrolu granica; Zbog snimke s migrantima državi prijeti velika kazna!

Foto: Screenshot

Europska komisija je danas izrazila zabrinutost zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga.

“Videosnimke i izvješća o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su jučer objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga”, izjavio je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentira najnovija izvješća o nasilju prema migrantima, piše Index.

“Nacionalne vlasti moraju provesti istragu”

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

“Europska komisija snažno se protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja”, dodao je glasnogovornik Jahnz.

Od 2014. godine do danas je Hrvatska dobila oko 177 milijuna eura za “upravljanje migracijama”.

Komisija tvrdi da bi u slučaju da je oprema koju je financirana EU korištena za kršenje zakona Hrvatskoj mogle biti izrečene kazne ili bi se moglo zaustaviti daljne financiranje ovog projekta, javlja DW.

“Zagreb odlučuje što će biti s migrantima”

Njemačka radijska mreža ARD je, zajedno s njemačkim Der Spiegelom, francuskim listom Liberation i hrvatskim medijma koristila dronove za snimanje nasilja nad migrantima.

“Kad zateknemo migrante u šumi ili negdje drugo, oni obično od straha legnu na zemlju”, rekao je za ARD neimenovani član granične policije.

“Policajac zatim hoda pored njih i tuče ih palicom po nogama”, rekao je.

U Zagrebu se odlučuje što će biti s migrantima, hoće li ih se odvesti u policijsku postaju, natjerati da idu natrag ili započeti postupak dobivanja azila, dodao je.

Beroš: Stručni tim je već na terenu

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

“Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo…” izjavio je Božinović novinarima upitan za komentar snimke nasilja nad migrantima koja je u srijedu objavljena u više zemalja.

Ministar je kazao da se na ranije takve objave, pa i stranih medija, svaki put reagiralo priopćenjem u kojemu je izneseno vlastito viđenje onoga što se eventualno dogodilo.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views