PRESTIGLI NAS I RUMUNJI

HRVATSKA I SLUŽBENO PROPALA Druga smo najsiromašnija zemlja u EU, iza nas još samo Bugarska

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Rumunjska je po potrošnji po glavi stanovnika na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto

U ponedjeljak je Eurostat objavio podatke o potrošnji po glavi stanovnika u 2020. godini prema kojima je Hrvatska na samome dnu Europske unije, prenosi Index. AIC mjeri vrijednost roba, usluga i dobara koje građani mogu kupiti ili dobiti za istu svotu novca.

Hrvatska je prema novim podacima potvrdila poziciju druge najsiromašnija zemlja EU, a od nas je i dalje gora samo Bugarska. Standard u Hrvatskoj je 56 posto slabiji nego u Njemačkoj.

Najbogatiji Luksemburg, Njemačka, Austrija…

Prema podacima Eurostata, devet zemalja članica je po kriteriju materijalne dobrobiti kućanstava iznad prosjeka EU. Najbogatiji je Luksemburg koji je 31 posto iznad europskog prosjeka. Slijedi Njemačka s 23 posto, a u skupini zemalja koje stvarnu individualnu potrošnju imaju od 5 do 20 posto iznad prosjeka EU su Austrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Švedska i Francuska.

Rumunjska je Hrvatsku, po ovome kriteriju, prestigla 2015. godine. Te godine obje zemlje bile su na 58 posto prosjeka EU, a sada je, prema novim podacima koji obuhvaćaju 2020. godinu, Rumunjska na 79 posto prosjeka EU, a Hrvatska na 67 posto.

Rumunjska prestigla Hrvatsku, ali i Slovačku

Osim toga, Rumunjska je pretekla i Slovačku. Na Cipru, u Italiji, Litvi i Irskoj razine su bile 10 posto ili manje od prosječnih, dok su Španjolska, Češka, Portugal, Malta, Poljska i Slovenija u zaostatku 11-20 posto. Rumunjska, Estonija i Grčka bile su 21-25 posto ispod prosjeka EU.

Pet zemalja je 25-33 posto ispod prosjeka, a to su Slovačka, Latvija, Mađarska, Hrvatska i Bugarska, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari