TRI DANA NEMA UMRLIH

Hrvatska ima dvoje novozaraženih od koronavirusa: ‘Ne zna se tko je izvor zaraze pilota aviona CA’

Photo: Davorin Visnjic/POOL/PIXSELL

Brojke novooboljelih u Hrvatskoj uglavnom su vrlo niske posljednjih dana

Hrvatska ima dvoje novih zaraženih od koronavirusa, odnosno ukupno 2228.

“Već tri dana nema preminulih, on je stao na 95, a na respiratoru je 10 bolesnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji Nacionalnog stožera.

Mjere u domovima za starije od danas se relaksiraju u smislu da se mogu donositi stvari i da se štićenici mogu posjetiti.

“Možemo si priuštiti da te mjere malo popustimo. Za sad nemamo negativnih vijesti s terena”, rekao je Krunoslav Capak, šef HZJZ-a.

Dodao je i da se pregovara s Ministarstvom obrazovanja kako bi se neke mjere u školama također malo relaksirale.

Rad nedjeljom

Kad je riječ o mogućem ukidanju rada trgovina nedjeljom, Capak je rekao, da iako je naša epidemiološka situacija jako povoljna, za sada ništa od toga.

“Trebamo pričekati još neko vrijeme, vidjeti gdje nam se zaražavaju novooboljeli, za to je još prerano”, kazao je Capak.

Gužve u vlakovima

Medije su obišle fotografije prepunih vlakova i autobusa, no Capak kaže da to prepuštaju savjesti građana.

“Epidemiolozi nisu odgovorni za nadzor drže li se organizatori naših uputa. Stvari trebaju prelaziti na vlasnike i građane, a ne na epidemiologe. Računamo na svijest naših građana i na one koji od toga žive, da će to organizirati na način da se koronavirus ne može prenijeti”, rekao je Capak.

Let Frankfurt-Zagreb

Novo je da su svi ljudi iz aviona bili u samoizolaciji. Uzet im je bris – od 105 osoba koje su ostale u Hrvatskoj 80 je negativnih, a 14 je pozitivnih. Čeka se još 8 rezultata iz Splita, jedan iz Šibenika i jedan iz Bjelovara.

“Piloti se najvjerojatnije nisu zarazili od putnika u zrakoplovu već na neki drugi način, no preko međunarodnog sustava za prikupljanje podataka vidjet ćemo jesu li dolazili u kontakt s nekim. Devet povratnika iz Švedske zarazilo se tamo, jedan također u inozemstvu, a za dva putnika je moguće da su se zarazili u zrakoplovu, ali nismo sigurni jer su došli iz inozemstva”, pojasnio je Capak.

S obzirom na dobru epidemiološku situaciju, ministar i šef Stožera Davor Božinović rekao je da će javnost biti obaviještena o tome kada će biti njihova naredna konferencija za medije.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari