POSTUPAK TRAJE 9 GODINA

Hrvatska izgubila spor protiv MOL-a. Prijeti nam kazna od 2 milijarde kuna

Foto: Igor Soban/PIXSELL

Ovo je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prvom smo morali isplatiti oko 107 milijuna kuna

Zbog toga što nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka, Hrvatska je na Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) izgubila spor protiv MOL-a, javlja Večernji list.

Informacija je to koja im je potvrđena iz nekoliko izvora, a postupak je MOL pokrenuo krajem 2013. godine kada je tražio i odštetu od 6,5 milijardi kuna, no prema neslužbenim informacijama, Hrvatska će morati platiti između 1,83 i 2,2 milijarde kuna.

Mađarski MOL tužio je hrvatsku Vladu zbog kršenja ugovora o plinskom poslovanju iz 2009., kojim je bilo predviđeno izdvajanje dijela plinskog biznisa iz Ine. Prema tom ugovoru država je trebala otkupiti podzemno skladište plina Okoli, što je i učinjeno, ali nije preuzela trgovinu plinom, što je također bilo ugovoreno.

Tadašnja Vlada je krajem 2010. odustala od preuzimanja plinskog biznisa.

Inače, ovo je druga arbitraža koju je Hrvatska izgubila od MOL-a. Prva je bila u Švicarskoj pred Komisijom Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) kada je odlučeno da Hrvatska mora isplatiti oko 107 milijuna kuna, prenose RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari