VJEROVALI ILI NE

Hrvatska je među bogatijim zemljama svijeta: Ispred nas su susjedi iz EU, ali zato ‘šijemo’ ostatak regije

Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Časopis Global Finance objavio je popis najbogatijih i najsiromašnijih zemalja svijeta uspoređujući BDP zemalja prema paritetu kupovne moći.

Prema njihovom popisu, najbogatija zemlja svijeta je Luksemburg sa 140.694 dolara. Na drugom se mjestu nalazi Singapur sa 131.580 dolara, dok je na trećem mjestu Irska sa 124.596 dolara.

Među deset najbogatijih zemalja svijeta smjestile su se i Katar, Macao SAR, Švicarska, Emirati, Norveška, SAD te Brunej, prenosi Net.hr.Image

Izvor: Screenshot

“Da bismo procijenili koliko su građani neke zemlje bogati, potrebno je razumjeti koliko mogu kupiti. Zato, kada se uspoređuje BDP po stanovniku među zemljama, BDP treba prilagoditi prema paritetu kupovne moći, što nam pomaže da uzmemo u obzir stope inflacije i cijene dobara i usluga u svakom danom mjestu”, navode u članku pa konstatiraju da je  najbolja šansa za uživanje vrhunskog životnog standarda živjeti u bogatijoj naciji bez obzira na to gdje se osoba nalazi na ljestvici raspodjele prihoda.

Hrvatska na 53.mjestu

Među siromašnije zemlje svijeta spadaju Južni Sudan i Burundi, a na samom dnu ljestvice su Afganistan, Libanon, Sirija te Ukrajina, za koje zapravo nema relevantnih podataka.Image

Izvor: Screenshot

Hrvatska se na popisu nalazi na 53. mjestu s 36.201 dolarom. Susjedna Italija je, primjerice, na 33.mjestu, Slovenija je na 36.mjestu, a Mađarska na 44.mjestu.

Ispod nas su Crna Gora koja se nalazi na 69.mjestu, Srbija koja je na 72.mjestu te Bosna i Hercegovina na 88.mjestu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views2 Views