MEĐU NAJSIROMAŠNIJIMA U EUROPI

Hrvatska je po potrošnji na samom dnu Europe – od nas je gora samo Bugarska

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zajedno sa Slovacima, Mađarima i Bugarima, Hrvatska je na dnu ove ljestvice

Eurostat je na svojim službenim stranicama objavio statističke podatke potrošnje po glavi stanovnika u Europi u 2019. godini.

Stvarna individualna potrošnja (poznatija pod skraćenicom AIC – Actual individual consumption) mjera je materijalne dobrobiti kućanstava.

Eurostat je tim podacima pokazao da je Hrvatska jedna od najsiromašnijih zemalja EU, odnosno, da su od nas gori samo Bugari. Ti se podaci temelje na najnovijim podacima o BDP-u i stanovništvu.  Najviša razina AIC-a u EU bila je zabilježena je u Luksemburgu, 35% iznad prosjeka Europske Unije, a slijedi ga Njemačka s 22% iznad prosjeka.  Zatim, prate ih  Austrija, Danska, Belgija, Nizozemska, Finska, Francuska i Švedska s razinama od 9 do 18% iznad Prosjek EU. To su najbogatije, odnosno, zemlje s najvećom potrošnjom po glavi stanovnika.

Foto: Eurostat

AIC po stanovniku za trinaest država članica nalazi se između prosjeka EU-a i 25% ispod. U Italiji, Irskoj, Cipru, Litvi i Španjolskoj AIC-ovi su bili 10% ili manje ispod prosjeka EU-a, dok su Portugal, Češka, Malta i Slovenija imali između 10 i 20% ispod. Poljska, Rumunjska, Grčka i Estonija bile su između 20% i 25% ispod prosjeka. Pet država članica zabilježilo je AIC po stanovniku više od 25% ispod prosjeka EU. Latvija, Slovačka, Mađarska i Hrvatska između 25% i 35% ispod, dok je Bugarska imala AIC po stanovniku 42% ispod prosjeka EU.

Skratimo, od Hrvatske su siromašniji, odnosno manje troše, samo Bugari. Sve ostale podatke možete pogledati OVDJE.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari