ZDRAVLJE I SIGURNOST BOLESNIKA

Hrvatska liječnička komora: ”Prosvjedi ispred bolnica narušavaju mir bolesnika”

Idi na originalni članak
Foto: Pixsell

Hrvatska liječnička komora (HLK) poslala je priopćenje vezano uz uvođenje obaveznih covid-potvrda u sustav zdravstva koje prenosimo u cijelosti:

Oglas

HLK podržava uvođenje COVID potvrda u sustav zdravstva kao mjeru koja će pridonijeti sigurnosti naših bolesnika. Komora smatra da svim zaposlenicima u zdravstvu zdravlje i sigurnost bolesnika trebaju biti na prvom mjestu.

Liječnici su cijepljeni u izuzetno visokom broju, a kada se cijepljenim liječnicima pribroje oni koji su stekli imunitet preboljenjem, dolazimo do vrlo visokog postotka od preko 95%. Liječnička komora uvjerena je da će oni rijetki liječnici, kao i manjina drugih zdravstvenih djelatnika, koji nisu preboljeli COVID i još se nisu cijepili, obaviti redovito tjedno testiranje u skladu s važećom uputom, navodi se u priopćenju.

Svi zdravstveni djelatnici u svojem radu svakodnevno provode niz mjera sprječavanja infekcija unutar zdravstvenog sustava, koje se temelje na Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o sprječavanju bolničkih infekcija. Redovito testiranje dio je tih mjera i njegovo neprovođenje izravno šteti sigurnosti i zdravlju pacijenata i kolega, stoji u priopćenju HLK.

“Nema opravdanja za odbijanje testiranja”

Odbijanje redovitog testiranja zdravstvenih djelatnika u vrijeme bujanja pandemije, moglo bi se usporediti sa zdravstvenim djelatnicima u operacijskoj dvorani koji za vrijeme operacije ne žele staviti rukavice i masku. I za odbijanje testiranja, kao i za odbijanje rukavica ili maski, ne postoji prihvatljivo opravdanje jer oba izravno štete sigurnosti ljudi o kojima skrbimo – našim bolesnicima, stoji u priopćenju.

HLK napominje, aludirajući na jutrošnje prosvjede pred bolnicama u Zagrebu i Splitu, da bilo kakvi prosvjedi u ili oko bolnica narušavaju mir nužan bolesnicima u njihovom liječenju.

Exit mobile version