Hrvatska šalje osam policajaca na granicu: Turska policija gađa grčku dimnim bombama!

FOTO: RTL

Turska strana, prema objavljenim fotografijama, baca dimne bombe na grčko tlo na graničnom prijelazu Kastanies

Iako se činilo da se situacija smiruje na granici Grčke i Turske gdje tisuće migranata čeka ulazak u Europsku uniju, današnje jutro je pokazalo da nije tako.

Turska strana, prema objavljenim fotografijama, baca dimne bombe na grčko tlo na graničnom prijelazu Kastanies.

Napadi su, tvrde Grci, koordinirani dronovima, a turska policija na taj način pokušava migrantima pomoći da prijeđu granicu i uđu u Grčku. Istovremeno neki ispuštaju reznice migrantima kako bi prerezali ogradu.

U četvrtak je ipak manji broj migranata pokušao prijeći granicu.

“Situacija se smiruje, a to pokazuju i brojke, naime, samo je 1.800 ljudi pokušalo ući zemlju u usporedbi s 5.600 njih tijekom posljednjih 12 sati iz čega se jasno vidi pad. Migranti su shvatili da ne mogu ovdje ući jer vojska i policija stalno šalju nova pojačanja, a stiže i nekoliko stotina milijuna eura europske pomoći”, kazao je RTL-ov reporter Boris Mišević javljajući se u četvrtak s grčko-turske granice.

Turska je i jučer provocirala Grčku, a dva njihova borbena aviona ušla su bez najave u grački zračni prostor. Grci su ih presreli svojim zrakoplovima i “otjerali”.

Hrvatska šalje osam policajaca na grčko-tursku granicu

Hrvatska će na zahtjev Frontexa uskoro poslati osam policajaca, vozila i opremu na grčko-tursku kopnenu granicu, piše u petak Jutarnji list.

Oni će biti raspoređeni u sklopu snaga Frontexa čiji je zadatak onemogućiti migrantima ulazak u Europsku uniju, navodi dnevnik.

Osim ljudi, Hrvatska je Frontexu prijavila mogućnost slanja još jednog policijskog broda s osam članova posade u Egejsko more, koji bi se uključio u operaciju “Posejdon”.

Riječ je o Frontexovoj operaciji u sklopu koje se čuva morska granica Grčke prema Turskoj. U ovom se trenutku jedan hrvatski policijski brod već nalazi u Grčkoj. Frontex je odmah nakon turske odluke o otvaranju granice za migrante pojačao snage na grčkim granicama.

Organizacija ima snage za brzu intervenciju koje broje 1500 osoba, a sve članice EU imaju obvezu deklarirati snage za tu postrojbu. Hrvatska je deklarirala oko 70 policajaca, a Frontex je od nas zasad zatražio osam ljudi, donosi Jutarnji list.

EU neće dopustiti da je Turska ucjenjuje

Europska unija neće se dati ucjenjivati i od Turske traži da poštuje sporazum o zaustavljanju migranata, izjavili su u petak u Zagrebu europski ministri vanjskih poslova.

Uoči izvanrednog sastanka, ministri su podržali Grčku da poduzima sve nužne mjere za zaštitu vanjskih granica Unije te istaknuli kako će razmotriti inicijativu za stvaranje sigurne zone na sjeveru Sirije.

Pozdravili su primirje koje su u četvrtak postigli Rusija i Turska kao prvi korak prema deeskalaciji nasilja.

Na izvanrednom sastanku u Zagrebu ministri dogovaraju zajednički odgovor na krizu koja je zaprijetila novim migrantskim valom prema Europi.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari