LOKALNO ILI NACIONALNO?

Video | Hrvatska se kuha, a bit će još gore! Hoće li se uvoditi izvanredne mjere?

Iako stalno ponavljaju da treba piti dovoljno tekućine i da se izbjegava boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati – hitna medicina ima 20 % više poziva

Hrvatska je sve bliže paklenih 40 stupnjeva! Osijek, Rijeka i Split su pod narančastim upozorenjem zbog toplinskog vala, a sutra će biti cijela država. Šest godina imamo protokol o postupanju za zaštitu od vrućine. Hoće li se zatvarati znamenitosti za turiste kako to rade Grci?

Sladoled, šešir i zaštitni faktor. Sve kako bi bilo lakše na splitska 34 stupnja.

Tko može – kupa se na moru, drugi koriste i gradske fontane. Već treći dan Grci su zatvorili Akropolu od 12 – 17 sati, jer temperature sežu iznad 41 stupnja. Hrvatska već šest godina ima protokol za postupanje za zaštitu od vrućina i s novim toplinskim valom – neće ga mijenjati.

Tomislav Benjak, Odjel za zaštitu zdravlja vulnerabilnih skupina u HZJZ-u govori: “Hrvatska ne ide u smjeru tih restrikcija, nego u jačanju preporuka osvješćivanja ljudi da je važno pridržavati se tih preporuka i ovakve emisije tom pridonose”.

Ne ide se u restrikcije nacionalno, ali ni lokalno. Na samom jugu atrakciju za turiste neće zatvarati.

“Dubrovačke zidine su otvorene cijeli dan od 8 ujutro do 8 navečer, glavnima posjeta je ili u ranim jutarnjim satima ili večernjima. Imamo više kutaka gdje se mogu osvježiti i naravno gdje ima hlada”, govori Maro Kapović, tajnik Društva prijatelja dubrovačkih starina.

Posjetiteljima su na raspolaganju i dva interventna tima Hrvatskog Crvenog križa.

I dok su danas Split, Rijeka i Osijek narančasti, sutra će takva biti cijela Hrvatska, što znači veliku opasnost za zdravlje. U utorak će Split biti u crvenom – vrlo velika opasnost, a Zagreb i Karlovac žuti, što znači umjerena opasnost za zdravlje. Ako smo dugo izloženi vrućinama gubimo tekućinu, krvne žile se šire i smanjuje tlak.

Željka Grgić, voditeljica smjene Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba tvrdi: “Dolazi do daljnjeg pada tlaka, krv se u krvnim žilama koncentrira, postane gusta. Veći je rizik da se stvaraju trombi. Naše srce počinje brže kucati, što je veće opterećenje za starije kronične bolesnike”.

Iako stalno ponavljaju da treba piti dovoljno tekućine i da se izbjegava boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati – imaju 20 % više poziva.

Zna se da je zbog temperatura prošle godine u Europi umrlo više od 60 000 ljudi, a uskoro će se znati i koliko je Hrvata.

“U principu se očekuje da se ovaj toplinski val prekine jačim grmljavinskim nevremenima. Opet će nam procuriti nešto vlage i malo hladnijeg zraka u visini. Tako da je moguće da se atmosfera jako destabilizira i da opet bude tuče, grmljavine i nevremena”, govori meteorologinja RTL-a, Damjana Ćurkov Majaroš.

Ovaj toplinski val trajat će sve do srijede. Tada će se naglo prekinuti zbog čega se očekuje nevrijeme, ali samo u unutrašnjosti zemlje, izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari