Hrvatska srušila turističke rekorde: Prvi put u povijesti više od 20 milijuna noćenja!

Po destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu

U Hrvatskoj je po prvi put ostvareno više od 20 milijuna turističkih dolazaka u jednoj turističkoj godini, a po prvi je put premašena i brojka od 107 milijuna noćenja na razini čitave Hrvatske, objavilo je Ministarstvo turizma.

“Prema prvim podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnom segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je na današnji dan ostvareno 20,01 milijun dolazaka turista, odnosno 5 posto više, i 107,03 milijuna noćenja, ili 2 posto više, čime je po prvi put premašeno 20 milijuna turističkih dolazaka u jednoj turističkoj godini. Istovremeno, na današnji dan je po prvi put premašena brojka od 107 milijuna noćenja na razini čitave Hrvatske”, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Ministar turizma Gari Cappelli ističe kako je hrvatski turizam tijekom posljednjih nekoliko godina doživio veliki procvat, otvoreni su brojni novi visokokvalitetni smještajni kapaciteti, stvorene nove ponude i turizam je postao pravi generator gospodarskog razvoja.

“Ovaj povijesni rezultat, ova izazovna turistička godina u kojoj smo po prvi put premašili 20 milijuna turističkih dolazaka, dokaz je i potvrda kvalitetne sinergije javnog i privatnog sektora bez koje takvi rezultati ne bi bili mogući”, naglašava Cappelli.

Napominje i kako je Vlada svjesna važnosti koje turizam ima i zato kontinuirano radi na jačanju konkurentnosti turizma u suradnji s dionicima u turističkom sustavu kako bi i u budućnosti hrvatski turizam bio primjer kvalitete i uspjeha.

“Vjerujem kako će ovaj rekord biti motivacija svima da nastavimo dalje graditi i činiti hrvatski turizam još boljim”, zaključio je Cappelli.

I direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Kristjan Staničić ocjenjuje da su, nakon što je u listopadu premašen turistički promet ostvaren u cijeloj prošloj godini, “ovih povijesnih 20 milijuna turističkih dolazaka dodatna potvrda snage i stabilnosti hrvatskog turističkog sektora koji je u ovoj vrlo izazovnoj godini ostvario nove odlične rezultate”.

“Pred nama je zahtjevna 2020. u kojoj će nam cilj biti zadržavanje pozitivnih trendova, a da u tome možemo uspjeti potvrđuju i brojni partneri s kojima smo razgovarali na jednom od najvećih svjetskih turističkih sajmova WTM u Londonu, ali i na najvećem kineskom uvoznom sajmu China International Import Expo koji se upravo održava u Šangaju”, rekao je Staničić, dodajući kako veliki broj turoperatora i avioprijevoznika za iduću godinu najavljuje proširenje programa za Hrvatsku.

Po podacima Ministarstva, u dosadašnjem dijelu godine najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Poljske, Italije, Češke i Velike Britanije, dok je iz izvaneuropskih zemalja najviše noćenja ostvareno s tržišta Sjedinjenih Američkih Država, Australije, Kanade, J. Koreje i Kine.

Po destinacijama, najviše noćenja ostvareno je u Dubrovniku, Rovinju, Poreču, Splitu i Medulinu, zaključuje se u priopćenju.
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari