NEDOSTATAK RADNIKA

Hrvatska tvrtka plaća svoje vozače do 15.000 kuna: ”Da nam dođe 100 ljudi, svi bi imali posla”

Photo: Ilustracija, Marin Tironi/PIXSELL

Jednoj od vodećih domaćih tvrtki u sektoru cestovnog prometa Ricardo iz slavonskog mjesta Darda nedostaje radne snage. Vlasnik Milan Vrdoljak kaže da imaju 265 registriranih voznih jedinica.

Nedostatak kvalificirane radne snage

“Da nam ovog trenutka dođe i 100 vozača, za sve njih bilo bi posla. Samo to vam je dovoljan pokazatelj kakav problem imamo. Taj problem nije nastao preko noći, a preko noći ne može se ni riješiti, no mi mislimo da moramo biti društveno odgovorni i vidjeti kako mi kao poduzetnici možemo pridonijeti da društvu pružimo ruku i kažemo što mi trebamo napraviti da se zaposle oni bez posla, pišu Vijesti.hr

Znam da oko zanimanja vozača vlada fama da kad sjednu u kabinu, nema ih doma mjesec dana, ali nama nedostaju i vozači koji obavljaju dostavu, s radnim vremenom od 7 do 15 sati. A mislim pritom da su u ovoj grani korektne plaće, u našoj tvrtki su u rasponu od sedam, pa i više, od 15 tisuća kuna.  Dakle, to je daleko iznad minimalca. No mislim da sličnih problema ima i u drugim strukama”, objašnjava Vrdoljak za Glas Slavonije.

“Jasno vam je da se iz našeg razgovora kao glavni problem iskristalizirao nedostatak kvalificirane radne snage te da već od samog upisa u srednju školu treba usmjeravati mlade ljude prema sigurnim radnim mjestima, koja su kvalitetno i dobro plaćena, i koja su ovdje na području Slavonije i Baranje.

Bitno je te osobe osvijestiti da se odluče za ona zanimanja koja postaju deficitarna. Ona nam čine problem, jer domaće tvrtke, koje bi se mogle jače gospodarski i tržišno pozicionirati, to ne uspijevaju zato što nemaju dovoljan broj radnika za određene poslove. Uvozimo radnu snagu, dok, s druge strane, na našem županijskom Zavodu za zapošljavanje imamo 14 tisuća nezaposlenih, koji ili nemaju kvalifikaciju ili nisu zainteresirani za prekvalifikaciju”, dodaje.

Osječko-baranjski župan Ivana Anušić kaže da je svjestan sustavnog problema, koji se mora rješavati na nacionalnoj, ali i na županijskoj razini. Tvrdi da je županija spremna kreirati radna mjesta i kadrove koji završavaju ona zanimanja za koja će nakon završetka školovanja imati posao.

“Jedna od tvrtki koja nudi takav posao je i Ricardo. Ubrzo ćemo javnost upoznati s programom mjera podrške. Mi, kao Županija, ali i ostale jedinice lokalne samouprave, trebamo biti podrška poduzetnicima, bez obzira na to imaju li oni dva, tri, ili 270 zaposlenih, kao tvrtka Ricardo. Jer u konačnici od tih ljudi ova zajednica živi, i bez njih bi situacija bila mnogo gora. Gospodarska situacija danas je dobra, idemo prema naprijed, ali trebamo se svi uključiti u ovaj projekt rješavanja manjka kvalificirane radne snage”, kazao je Anušić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari