TRAŽE HITNU PROVJERU Hrvatska

Hrvatska udruga proizvođača svinja upozorava: Uvozi se sumnjivo meso iz visoko rizičnih zemalja i ugrožava se zdravlje građana

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Domaći proizvođači svinja sumnjaju da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti

Nekontrolirani uvoz u uvjetima povećane potražnje za svježim svinjskim mesom srušio je domaće tržište svinja, a hrvatske mesne industrije smanjile su narudžbe svinja sa domaćih farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu za svinje.

Kako stručnjaci objašnjavaju razlog tome je poplava jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 – 0,9 eura po kilogramu dovezenih u Hrvatsku. Ova cijena je 20 do 30 posto niža nego u zemljama iz kojih se svinjetina uvozi, piše Slobodna Dalmacija.

Domaći proizvođači svinja sumnjaju da je ovo meso sumnjivog roka trajanja ili zdravstvene ispravnosti, a razloge ovoj rasprodaji vide u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koje imaju afričku svinjsku kugu te njihove klaonice nemaju izlaz za ovo meso.

Uvoz prasadi za klanje

“Još jedan ozbiljan zdravstveno javni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje. Po našim informacijama uvoze se prasad težina oko 20 kg koja su starosti oko 60 dana. Tražimo provjeru ovih navoda jer ako je doista tako, velika je mogućnost da se uvoze prasad koja se nalaze pod karencom. Na velikom broju farmi s industrijskom proizvodnjom koristi se opasan kokcidiostatik koji ima karencu 77 dana. Primjenjuje se na prasadi starosti do sedam dana pa na tržište za klanje prasad može ići tek nakon 85-90 dana starosti, a tada su i težine prasadi puno veće od 20 kg, objašnjava predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja, Krešimir Kuterovac.

Ova udruga od Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede i tržne inspekcije zahtjeva da izvrše provjeru uvoza živih svinja za klanje, procjene njihovo zdravstveno stanje te zabrane uvoz iz zemalja koje imaju dijagnosticiranu afričku svinjsku kugu.

Vijesti.hr

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari