NARUČITE SE NA PREGLED!

Hrvatski glumac prošle godine nije otišao na pregled zbog pandemije, kasnije otkrio rak

U Europi u gotovo milijun slučajeva karcinom nije dijagnosticiran zbog pandemije izazvane koronavirusom. Stoga je Europska organizacija za borbu protiv raka pokrenula kampanju “Ne dopustite da vas COVID-19 spriječi u borbi protiv raka” u kojoj sudjeluje i Hrvatska. 

Svake veljače glumac i producent Matija Jakšeković ide na sistematski pregled. No 2020. godine to nije učinio. Zbog toga je rak otkrio tek najesen. Odmah je operiran, a nakon toga je primio tri ciklusa kemoterapije.

“Zdravstvo i dalje liječi druge bolesti iako to izgleda kao da nije tako. Svi moraju voditi računa o svom zdravlju, nije covid jedina bolest koja postoji”, rekao je za HRT.

Bojazan da je još mnogo onih koji zbog covida neće dovoljno rano otkriti rak

Liječnici se boje da još ima mnogo onih koji zbog covida neće dovoljno rano otkriti karcinom.

“Što onda neminovno znači i lošiju prognozu, a također upitno je i koliko smo kvalitetno uspjeli liječiti i kontrolirati bolesnike koji su već ranije dijagnosticirani”, rekao je Stjepko Pleština, predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju.

Ipak, te pandemijske 2020. pokrenut je Nacionalni program za rano otkrivanje raka pluća koji danas daje prve konkretne rezultate.

“Ja mogu reći da je na Jordanovcu sigurno 20-ak takvih osoba otkriveno u ranoj fazi bolesti koji su operirani ili će biti operirani u narednih nekoliko tjedana ili mjeseci i to su osobe koje bi trebale biti potpuno izliječene”, istaknuo je Marko Jakopović, pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac.

Ove godine počela su i dva dodatna programa.

“To je nabava opreme za prevenciju, dijagnostiku i liječenje osoba oboljelih od raka i nabava za implementaciju opreme za uspostavu Nacionalne onkološke mreže”, govori Vili Beroš, ministar zdravstva.

“Planiramo uložiti 800 milijuna u radioterapiju i od najgore radioterapijske mreže Europe napraviti najbolju”, naglasio je Eduard Vrdoljak, predsjednik povjerenstva Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti.

A za početak, svima koji sumnjaju na rak poručuju – naručite se na pregled, prenosi Index.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari