VELIK USPJEH

Hrvatski liječnici ‘razvalili’! Uspješno izveli zahtjevnu operaciju kakva nije bila moguća zadnjih 15 godina

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije

Iz KBC-a Split izvijestili su da su početkom ovog mjeseca uspješno obavili operaciju moždane aneurizme – vrećastih proširenja na krvnim žilama mozga.

Radi nedostatka opreme zadnjih 15 godina takve operaciju nisu mogli izvoditi u svojoj bolnici.

“Zahvaljujući nedavnom tehnološkom opremanju i edukaciji vlastitog osoblja KBC Split stvorio je pretpostavke za realizaciju najkompleksnijeg dijela neurokirurgije – operacijskog liječenja promjena na krvnim žilama mozga”, navodi se u priopćenju bolnice.

Malo liječnika educirano za ovaj tip operacije

Glavni za operaciju bio je specijalist neurokirurgije dr. Željko Bušić uz asistenciju kolege neurokirurga iz KBC-a Zagreb dr. Andreja Desnice. U samoj operaciji sudjelovali su i specijalisti neurokirurgije dr. Ivna Cvitković i dr. Ivan Konstantinović, specijalist anesteziologije dr. Filip Periš, medicinske sestre instrumentarke Slavica Kotromanović, Renata Mršić i Nataša Mimica te anesteziološki tehničar Mirjana Stojić.

“Zavod za neurokirurgiju KBC-a Split zadnjih je godina načinio veliki iskorak po pitanju edukacije liječnika i medicinskih sestara, ali i po pitanju opremanja suvremenim operacijskim uređajima. U tome je veliku ulogu odigrala uprava KBC-a Split na čelu s ravnateljem prof. dr. Julijem Meštrovićem. Ponosan sam na svoje kolege jer od preko stotinu neurokirurga u Hrvatskoj vrlo mali broj je educiran u izvođenju ovog tipa operacija”, kazao je dr. Vlatko Ledenko, pročelnik Zavoda za neurokirurgiju KBC-a Split.

Očekuje se još dio opreme

Naglasio je da je moderna neurokirurgija, kao možda niti jedna druga medicinska disciplina, u potpunosti ovisna o modernoj tehnološkoj opremi-uređajima. Takva oprema olakšava izvođenje operacijskih zahvata, čini ih sigurnijim za pacijente i u konačnici rezultira poboljšanjem ishoda liječenja direktno smanjujući mortalitet i morbiditet.

Sve je započelo nabavkom modernog operacijskog mikroskopa koji je omogućio izvođenje većeg broja operacija u odnosu na ranije.

Zavod još iščekuje dolazak zadnjeg dijela kapitalne opreme – neuronavigacijski sustav koji omogućuje super precizno lociranje duboko smještenih moždanih promjena. Sustav je već stavljen u plan nabave i očekuje se njegova isporuka tijekom iduće godine, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari