'U ČERNOBILU SU SVE POPLJAČKALI'

Video | Hrvatski stručnjak za nuklearnu energiju žestoko po Rusima: ‘Samo idiot se skriva iza nuklearnog reaktora!’

Za dva dana bit će točno šest mjeseci od početka rata u Ukrajini. U veljači je pola Europe kupovalo kalijev jodid kako bi se spasili od katastrofe, ako do nje dođe. A prije četiri dana je objavljeno kako Ukrajina planira napasti nuklearku i potom optužiti Rusiju za katastrofu.

U RTL Direktu gostovao je stručnjak za nuklearnu energiju, Tonči Tadić.

“Što se Ukrajine tiče, radioaktivni oblak bi pokrio dio Ukrajine, ali glavninu njega bi popili ruski vojnici u tom području te bi se ruska vojska našla u situaciji da mora zbrinjavati nekoliko desetaka tisuća vojnika oboljelih od radijacijske bolesti, uz naravno civile u tom području. To nije razumna perspektiva ni za jednu vojsku. Do stanja u kojem smo danas došlo je radi ruske invazije, za stanje u nuklearki u Zaporižju je odgovorna ruska strana jer je kao okupator odgovorna za stanje na okupiranom području po svim konvencijama međunarodnog prava”, kazao je Tadić.

‘Samo idiot se skriva iza nuklearnog reaktora’

Komentirao je i navode Međunarodne agencije za atomsku energiju da je situacija alarmantna. Kaže kako je situacija alarmantna u smislu toga da se nikada u povijesti nije dogodilo da jedna zaraćena strana koristi nuklearku kao štit za topništvo.

“Što Rusija radi? Nuklearku Zaporižje, u kojoj od 6 reaktora samo 2 rade, uvezli vlastito topništvo i raketne sustave. Ta vozila s municijom su smještena uz turbine. To je zabrinjavajuće jer iz tih lokacija mahnito danima tuku ukrajinske gradove Nikopolj i Marhanec, vabeći Ukrajinu da im uzvrati i tvrdeći da postoji sistematsko ukrajinsko razaranje nuklearki. Iz snimke se jasno vidjelo da nema sistematskog razaranja nuklearke. Možda je tu i tamo rupa od bombe koju je bacio dron precizno na te položaje. Veći je problem što prisutnost ruske vojske narušava svih 7 stupova nuklearne sigurnosti o kojima govori direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. Samo idiot se skriva iza nuklearnog reaktora. U Černobilu su popljačkali sve što se može popljačkati, uključujući senzore zračenja”, kazao je Tadić.

Male šanse za katastrofu u Zaporižju

Objasnio je i što bi se moralo dogoditi kada bi netko pokušao izbjeći sigurnosne mehanizme kako bi se izbjegla katastrofa.

“Da karikiram – kao da imate kramu od auta, precvikate kočnice i zapeljate se 100 na sat i čudite se da ste se razbili. Imate nuklearku loše građenu, loše projektiranu kod koje si isključio sve sigurnosne sustave i zapeljao si je na maksimalnu snagu. Ovo u Zaporižju nema veze s tim. Černobil je bio građen od stotina tona grafitnih blokova među kojima je bilo nuklearno gorivo i voda za hlađenje. Ovdje imate čelične reaktore koji su unutar bunkera s dva metra armiranog betona s 8 ili 10 centimetara čelika. Ništa se slično ne može dogoditi, tim više što samo dva od šest su u pogonu, ostali reaktori su pogašeni. Postoji bazen s istrošenim gorivom, ali je kilometar od reaktora oko kojih su ruski položaji.”

Tadić kaže da su šanse da se u Zaporižju dogodi katastrofa vrlo male jer se obje strane boje posljedica, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari