DA ZABOLI GLAVA

Hrvatski ugostitelj se satiričkim natpisom ‘obračunao’ s Orbanom, sada mu prijeti kazna i od 200.000 kuna!

Facebook

No on redovito satirom nasmijava goste pa je imao i natpise: ‘Ni kad smo zatvoreni HDZ-ovce ne poslužujemo, a SDP-ovce pogotovo’

Dobio je na tisuće mailova, prijetnje telefonom, u jednom danu preko Google reviewsa snizili su mu ocjenu za “Tuna bar” skoro na čistu jedinicu, ali nije to najgore, 66-godišnji kapetan Jakov Jakša Begović možda će dobiti 200.000 kn kazne jer se satirom “obračunao” s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, pišu RTL Vijesti.

Ovaj ugostitelj s Pelješca, koji Tuna bar ima oko 30 godina, odavno je poznat po satiričnim natpisima u svom ugostiteljskom objektu, pa je u jeku medijskih napisa kako Orban svojim izjavama svojata naše more, kredom napisao: “Mađare ne služimo. Niste dobrodošli na vaše more. Ako dovedete Hernádija dobro ste došli.”

I to je nekom, očito Mađaru, loše sjelo, pa je našem ugostitelju u Trpnju zakucala policija.

“Dolazila je policija više puta, saznao sam da će podnijeti prijavu, tražio sam zapisnik, nisam ga dobio odmah, ali mi se javio i odvjetnik da bi me besplatno zastupati”, govori za RTL.hr ovaj kapetan koji ima i obrt za izlov tune i sjeća se kako prije 30 godina nitko nije htio jesti sirovu tunu, a sad je svi traže.

A ovaj je ugostitelj i kapetan postao osumnjičenik za povredu dostojanstva Mađara prema Zakonu o suzbijanju diskriminacije. Kako navedeni zakon propisuje novčane kazne, a sporna ploča je pred njegovim “Tuna barom” u Trpnju na Pelješcu, propisana kazna za pravnu osobu je umnogome viša nego za fizičku.

Kazna? Od pet do 30.000 kuna kao fizičkoj osobi, no u razgovoru kaže da sumnja da bi kazna mogla stići na ime obrta, a onda je ona od 10.000 do 200.000 kuna.

Ali nije on ‘opleo’ samo po Orbanu

“Svi me na Balkanu znaju po mojoj satiri. Kad bih dobio lošu ocjenu za Tuna bar, ali ne zbog hrane, nego nećeg trećeg, odlučio sam sve okrenuti na šalu i naopako”, govori nam. Tako je izazivao osmjehe s napisima: “Imamo odličnog kuhara kojeg ne bi preporučili”, “ako ste nezadovoljni poslugom, dovedite je drugi put sa sobom” ili “ako ste sa pasom brnjica je jedino vama obavezna”.

Ali satira na račun i domaće politike kod njega je redovito na meniju, pa su se mnogi smijali i na ove poruke: “Ni kad smo zatvoreni HDZ-ovce ne poslužujemo, a SDP-ovce pogotovo, ostale da ni ne spominjemo, nemamo pametnijeg posla”, “Ne ulazi ako si cijepljen, ako nisi pogotovo”, “Po uputama stožera od sutra ujutro smo zatvoreni, a popodne nismo otvoreni”.

Otkako je stigla prijava, Jakov je postao medijska zvijezda, pa i mađarska. Njihovi novinari zovu ga, rade priče, a kad objave tablu s porukom za Mađare, primjećuje naš sugovornik, odrežu donji dio u kojem spominje Hernandija.

“Ne znaju oni ni tko je to, pa naprosto ne objave taj dio. A kad su me zatrpali s lošim ocjenama na Googleu, njihov algoritam automatski je izbacio te ocjene. Oko 1000 jedinica u samo jednom danu…”, govori nam.

Ali nije radila samo policija, nego je u roku od jedan dan na Gloogle reviews stiglo više od tisuću ocjena “jedan”. Toliko je toga bilo da je sam Google shvatio da je to umjetno stvoren val i izbacio ih. Ocjena se opet oporavila, ali ne i na Faceebooku gdje prati komentare pa u njima vidi da se i Mađari sad svađaju s Mađarima. Jedni su za njega, drugi opet nisu. Primjećuje i da nije bilo toliko strke kad su Mađari udarili druge cijene benzina za nas, ali na njegov satiričan natpis reagira se, pišu RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari