FASCINANTNA ZANIMLJIVOST

Hrvatsku će opet okovati saharski pijesak. Zašto prašina stiže u Europu i je li to opasno?

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

S jugozapada nam pritječe sve topliji, saharskim pijeskom malo bogatiji zrak

Vikend je počeo pravim, gotovo idealnim ljetnim prilikama. Nalazimo se i dalje u polju vedrine, tj anticiklone s centrom malo istočnije od nas, dok se sa zapada približava frontalni poremećaj. No, samo će mali dio te vlage stići preko Alpa, a s jugozapada nam pritječe sve topliji, saharskim pijeskom malo bogatiji zrak. Idućeg tjedna novi toplinski val. Do ponedjeljka još primjereno vruće za ljeto, ali onda već nekima i neugodno vruće i sparno, teško će se disati… pripremite na rashlađivanje prostorija i danju i noću, piše Danas.hr.

A saharski pijesak već je meteorološka zanimljivost na koju su Hrvati već navikli.

Posljedica velikih količina saharske prašine u atmosferi je zamućenje neba, ponegdje narančaste i žućkaste nijanse. Moguće je i suho taloženje čestica pijeska zbog njihove težine na površinama u vrlo malim količinama, a češće je mokro taloženje uz kišu. Takve se situacije inače najčešće javljaju krajem zime i u proljeće kad se ciklonalni vrtlozi formiraju ili pojačaju iznad obala sjeverne Afrike ili blizu njih te u situacijama dubokih ciklona uz zapadne obale Europe, a zajedničko je to što prevladava izraženo južno strujanje iznad našeg dijela Sredozemlja.

Sitne čestice prašine i saharskog pijeska podižu se s tla zbog lokalnog vjetra, ali se te čestice u izraženim visinskim južnim strujanjima prenose kroz atmosferu prema sjeveru. Inače, blatna kiša nije opasna vremenska pojava te se u pravilu ne izdaju posebna meteorološka upozorenja, a često njezinu pojavu ne sadrži ni opća vremenska prognoza. Najčešće se spominje kao meteorološka zanimljivost, piše Danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari