'OBEĆALI SU'

HUP tvrdi da i dalje nema pomagala, a poslano 1500 zahtjeva za poskupljenjem nekih

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Trenutačno su najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) objavila je priopćenje u kojem žele javnosti ukazati da je prema njihovim podacima i dalje nedostupno više od 630 pomagala s liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Tvrde da su unatoč tome što su započeli pregovore s HZZO-om i dalje pomagala nedostupna.

“Prema dostupnim informacijama proizvođači i distributeri su poslali više od 1500 zahtjeva za povećanje cijena medicinskih proizvoda i pomagala što im je omogućeno izmjenom Pravilnika o mjerilima za stavljanje medicinskih proizvoda na osnovnu i dodatnu listu”, stoji u priopćenju.

HUP upozorava na sporu proceduru obrade tih zahtjeva te da je zbog toga upitna mogućnost opskrbe medicinskim i ortopedskim pomagalima za više od 200 tisuća pacijenata.

“Trenutačno su najpogođenije osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, pacijenti s problemom inkontinencije, ali i mnogobrojni pacijenti koji imaju potrebu za drugim medicinskim proizvodima”, dodaju.

Podsjećaju i da je HZZO obećao izvanredne sastanke na kojima bi se raspravljalo o pristiglim zahtjevima.

Dosad su jedini pomaci napravljeni u skupini stoma pomagala i pomagala za probavni sustav te peritonejsku dijalizu za koje je Upravno vijeće HZZO-a prihvatilo podizanje cijena.

Iz HUP-Koordinacije za medicinske proizvode upozoravaju da je situacija s medicinskim pomagalima na listi HZZO-a već duže vrijeme neodrživa, a posljednje smanjenje cijene od strane HZZO-a u prosincu prošle godine rezultiralo je poremećajem na tržištu.

Zbog preniskih cijena te ignoriranja inflacijskog rasta troškova pomagala, čija je nabavna cijena samo prošle godine porasla i preko 40 posto, došlo je do nedostupnosti čitavog niza proizvoda s liste HZZO-a, piše Danas.hr.

Predlažu i tri zahtjeva koja bi im trebali ispuniti:

  1. Hitno povećanje cijena HZZO-a za sve skupine,
  2. Izmjene Pravilnika o mjerilima za određivanje cijena pomagala te uklanjanje mehanizma automatskog spuštanja cijene za svaku novu prijavu proizvoda,
  3. Promjenu standarda pomagala i uvrštenje novih vrsta pomagala za kategorije koje su znatno ispod prosjeka Europske unije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari