HŽ će napokon zakoračiti u 21. stoljeće: Više od milijardu kuna za 21 novi elektromotorni vlak

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Projekt je dio velikoga investicijskog ulaganja u revitalizaciju željeznica koji provodi Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture u suradnji s državnim društvima iz sustava Hrvatskih željeznica

Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije iz administracije programa Europske unije JASPERS stiglo je pozitivno mišljenje o sufinanciranju projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza (HŽ PP) novim elektromotornim vlakovima, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

HŽ PP će u sklopu toga projekta modernizirati vozni park s 21 novim elektromotornim vlakom, odnosno 11 gradsko-prigradskih i 10 regionalnih.

Ukupna je procijenjena vrijednost projekta 1,29 milijarde kuna, od čega nešto više od milijarde iznose prihvatljivi troškovi projekta koji će se s 85 posto sufinancirati iz EU-ova kohezijskog fonda. Ukupan iznos trenutnih ulaganja u željeznice iznosi oko 1,2 milijarde eura, a do 2030. godine bit će uloženo 3,5 milijarde eura koje se najvećim dijelom osiguravaju iz EU-ovih fondova, kaže se u priopćenju.

Cilj je poboljšanje regionalne povezanosti i mobilnosti radi boljeg pristupa tržištu rada i uslugama u većim gradskim središtima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views