EVO, SAD NAM JE LAKŠE!

HZJZ nakon pet mjeseci dao upute za siguran seks u vrijeme korona epidemije

Screenshot/Twitter

“Jedno je poznato: treba izbjegavati nezaštićeni spolni odnos s osobom nepoznatog zdravstvenog stanja”, stoji na stranicama HZJZ-a nakon 5 mjeseci epidemije

Kako to da Hrvatski zavod za javno zdravstvo u 154 dana, koliko je prošlo od proglašenja pandemije, nije izdao niti jednu smjernicu za sigurniji seks u koronakrizi, kao što su to primjerice nedavno mrtvi ozbiljni napravili Amerikanci i Britanci?

Znamo da su zabranjena rukovanja, bliski dodiri, teniske loptice… A što je sa spolnim odnosom, pogotovo u “samačkom životu” i “švrljanju”?

I zato je Jutarnji list potražio mišljenje dr. Bernarda Kaića, voditelja Službe HZJZ-a za epidemiologiju zaraznih bolesti.

“Covid-19 prenosi se između ostaloga, bliskim tjelesnim kontaktom. Seks bez bliskog tjelesnog kontakta ne postoji. Seks, odnosno, spolni odnos je bliski kontakt i točka, neovisno o pozi, rukavicama i rupama u zidovima. Ne postoje nikakve mjere koje mogu u bitnoj mjeri smanjiti rizik od prijenosa Covida-19 sa zarazne osobe na osjetljivu osobu tijekom spolnog odnosa, što god o tome mudro pisali Njujorčani i Britanci”, naglašava dr. Kaić.

“Ali pisati o spolnim odnosima s rukavicama i maskom, o seksu kroz zid, o ‘manje riskantnim’ pozama je neozbiljno “, dodaje.

Trenutno nema cjepiva ili kondoma za cijelo tijelo koji će zaštititi vas ili bilo koga drugoga od ovog gadnog virusa. Ako vas je pandemija Covida-19 uhvatila u samačkom periodu života, bez višegodišnjih supružnika i životnih partnera, kada ste bili spremni na neobaveznu zabavu dok tražite onog ili onu pravu, jedno pitanje zasigurno je više puta prostrujalo vašim umom ili nekim drugim dijelom tijela – smijem li se seksati?

“Nije poznato u kojoj mjeri postoji mogućnost prijenosa zaraze fekalno-oralnim putem, spolnim putem ili putem krvi”, piše na stranicama HZJZ-a.  “Izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato”.

No, dok kod nas još struka nije sigurna u kojoj mjeri spolni odnos, odnosno sam čin penetracije, utječe na širenje zaraze, u drugim su zemljama shvatili da je ljubljenje vjerojatno najefikasniji način prijenosa virusa. Ipak Covid-19 ne smatra se spolno prenosivom bolesti.

“Svaki je spolni odnos rizičan za prijenos Covida-19 i upuštanjem u spolne odnose se taj rizik jednostavno mora prihvatiti te je zbog toga jedina preporuka za smanjenje rizika od prijenosa Covida-19 putem spolnog odnosa, imati spolne odnose s osobama s kojima smo i inače u bliskom kontaktu, a to se ne odnosi na ‘prijatelje s povlasticama‘, nego na osobe u ozbiljnoj trajnoj vezi poput supružnika i životnih partnera. Ako netko želi imati spolne odnose s osobama s kojima ne dijeli svakodnevni život, koja nije inače bliski kontakt i o čijem načinu života ne zna dovoljno, to je legitiman izbor. Ali pri takvom izboru, Covid-19 sigurno nije glavna briga o kojoj treba voditi računa”, rekao je za Jutarnji list dr. Kaić.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari