DETALJNE UPUTE

HZJZ objavio: Evo za koje skupine djece se preporuča cijepljenje i kakva je procedura

Foto: Unsplash

Cjepiva Moderne i Pfizera registrirana su dosad za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina, objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Navode i da djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli.

Djeca imaju znatno manji rizik od teških oblika bolesti i smrti od COVID-19 nego odrasli. No, tijekom školske godine, piše u dokumentu koji su objavili, nužna su okupljanja i grupiranja djece i mladih, što povećava rizik za širenje bolesti COVID-19.

Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi 12 i više godina je povoljan, a posebno preporučuju cijepljenje djece koja pripadaju sljedećim skupinama:

1. Djeca i mladi koji zbog kronične bolesti ili terapije imaju povećan rizik od težih oblika bolesti COVID-19. Bolesti i zdravstvena stanja koja mogu povećati rizik za teže oblike bolesti COVID-19 navedena su na poveznici: https://www.hzjz.hr/wpcontent/uploads/2020/03/Bolesti_i_stanja_s_povecanim_rizikom_02_09 _2020.pdf

2. Djeca i mladi koji dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti koje uvećavaju rizik za razvoj težih oblika bolesti COVID-19. Posebno ako se radi o članovima kućanstva koji zbog zdravstvenih kontraindikacija ili dobi (jer su mlađi od 12 godina) ne 2/4 mogu biti cijepljeni, te kada je riječ o teško imunokompromitiranim članovima kućanstva neovisno jesu li cijepljeni, jer se kod njih očekuje slabije stvaranje zaštite nakon cijepljenja.

3. Učenici završnih razreda srednjih škola, uzimajući u obzir:

• za ovu dob uobičajene kontakte s više osoba,

• izazove organiziranja važnih životnih događaja poput državne mature, završnih ispita, prijemnih ispita, maturalnog putovanja, maturalne večere, norijade, proslave osamnaestog rođendana te

• važnost sudjelovanja na nastavi u učionici u što većem opsegu s obzirom da se radi o ključnoj točci (prekretnici) u obrazovanju.

4. Učenici određenih srednjih škola tijekom kojih učenici imaju:

• praktične oblike nastave koji podrazumijevaju kontakt s većim brojem ljudi poput zdravstvenih, ugostiteljskih, turističkih, trgovačkih, uslužnih i drugih smjerova obrazovanja,

• terenske i izvanučioničke oblike nastave koji uključuju kolektivni smještaj i boravak učenika.

5. Djeca/učenici smješteni u učeničkim domovima i u drugim oblicima kolektivnog smještaja. Nadalje, cijepljenje preporučujemo svoj djeci i mladima u dobi 12 i više godina.

Za dob nižu od 12 godina za sada nije registrirano niti jedno cjepivo, zbog čega se djeca mlađa od 12 godina ne mogu cijepiti.

Organizacija cijepljenja

Cijepljenje sve djece i mladih u dobi 12 i više godina je dobrovoljno. Djeca odnosno njihovi roditelji za cijepljenje protiv COVID-19 trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku, a mogu se koristiti i sve druge dostupne mogućnosti: punktovi za cijepljenje bez najavljivanja (popisi su objavljeni na mrežnim stranicama zavoda za javno zdravstvo), izabrani liječnik obiteljske medicine i sl.

Ravnatelji svih srednjih škola, a posebno ravnatelji srednjih škola u kojima se provode programi za koje je nužno omogućiti povećanu razinu sigurnosti od zaraze (programi iz točke 4.), kao i ravnatelji učeničkih domova trebaju se javiti nadležnom školskom liječniku odnosno zavodu za javno zdravstvo radi organizacije dobrovoljnog cijepljenja.

3/4 Učenici cijepljenju pristupaju sami uz pisanu suglasnost roditelja/skrbnika (str. 4.) ili u pratnji roditelja/skrbnika, sukladno želji, odluci i mogućnostima roditelja/skrbnika i djeteta.

Dolazak roditelja/skrbnika posebno HZJZ potiče ako oni sami još nisu cijepljeni, kako bi se cijepili zajedno sa svojom djecom. Punoljetni učenici mogu sami donijeti odluku o cijepljenju te se smatra da su suglasni s cijepljenjem svojim dolaskom/pristupanjem cijepljenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari