MJERE IPAK DJELUJU

HZJZ potvrdio da ove sezone nismo imali niti jedan slučaj gripe!

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Svake godine uoči sezone gripe nabavi se cjepivo protiv gripe za besplatno cijepljenje rizičnih skupina

S obzirom na pandemiju koronavirusa, ovogodišnja sezona gripe prolazi prilično neprimjetno. Ne govori se ni o cijepljenju koje se svake godine provodi, mahom među starijom populacijom kako bi se zaštitili od gripe. U fokusu je neko novo cjepivo, ali i afere oko njega, ali prije svega nova bolest, Covid-19, pišu Vijesti.hr.

Zaraženih za sada nema

Postojala su različita predviđanja o tome kako će izgledati ovogodišnja sezona gripe. Znanstvena istraživanja navodila su da je moguća istovremena zaraza virusom gripe i koronavirusom te da je ona veoma opasna.

Ipak, znanstvenici su predviđali da bi sezona 2020./2021. u pogledu gripe trebala biti i nešto podnošljivija a zaraženih manje budući da su na snazi stroge mjere socijalnog distanciranja, posvuda se nose zaštitne maske, a i ljudi su, otkako je korone, više pažnje posvetili higijeni i dezinfekciji ruku.

Prema trenutnim podacima iz Hrvatske i svijeta, predviđanja su se ostvarila. Naime, kako su za RTL.hr naveli iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, za razliku od prethodnih sezona kada prve laboratorijski potvrđene slučajeve gripe registrirane još krajem studenog ili početkom prosinca, u ovoj sezoni još nismo zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe.

Slična situacija bilježi se na širem europskom području, s potvrdom tek sporadičnih slučajeva oba virusa  gripe, tip A i tip B, navode iz HZJZ-a.

Interes za cjepivom raste

Pojasnili su nam da praćenje sezone gripe započinje u 40. tjednu tekuće i traje do 20. tjedna naredne godine. To znači da se podaci prikupljaju po prilici do sredine svibnja.

Svake godine uoči sezone gripe nabavi se cjepivo protiv gripe za besplatno cijepljenje rizičnih skupina u količini sukladno izraženim potrebama liječnika primarne zdravstvene zaštite koje prikupljaju teritorijalno nadležni županijski zavodi i dostavljaju HZJZ-u, pojasnili su.

Broj oboljelih od gripe u prethodnoj sezoni bio je manji nego one u sezoni 2018./2019. Možebitan razlog je i to da posljednjih godina raste interes za cjepivo protiv gripe, pa su se tako zadnje tri sezone nabavljale dodatne količine cjepiva.

“Za sezonu gripe 2019./2020. nabavljeno je 402.050 doza četverovalentnog cjepiva, od kojih je prema izvještajima utrošeno 387.652 doza. Za potrebe cijepljenja protiv gripe u tekućoj sezoni 2020./2021. inicijalno je nabavljeno 460 000 doza, a potom još dodatnih 130.000 doza četverovalentnog cjepiva”, naveli su iz HZJZ-a.

Teško je uočiti razliku samo po simptomima

Još uvijek nije poznat podatak koliko se osoba u ovoj sezoni cijepilo protiv gripe jer se trenutno na terenu prikupljaju ti podaci.

“Mjere koje primjenjujemo s ciljem prevencije bolesti COVID-19 mogu pridonijeti smanjenju širenja i gripe. Naime, gripa i COVID-19 su zarazne respiratorne bolesti, no uzrokovane različitim virusima”, pojasnili su iz HZJZ-a i naveli da mjere poput čestog i temeljitog pranja ruku, izbjegavanje dodirivanja nosa, očiju i usta rukama, održavanje fizičke distance i slično svakako povoljno utječu na smanjen broj oboljelih kako od Covida, tako i od gripe.

S obzirom na to da Covid i gripa sa sobom nose vrlo slične simptome, ponekad je teško odrediti o kojoj se bolesti zapravo radi. Najbolji način da se riješi ta nedoumica je testiranje.

“Simptomi koji se javljaju i kod COVID-19 i gripe su groznica, zimica, kašalj, kratkoća daha ili otežano disanje, umor, grlobolja, bolovi u mišićima, glavobolja. Dok su promjene odnosno gubitak okusa ili mirisa češće kod bolesti COVID-19”, pojasnili su iz HZJZ-a.

D.D./K.K.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari