ISPLATE NAJKASNIJE DO PROSINCA

HZMO poslalo važnu obavijest o mirovinama: Riječ je o tri skupine građana, a ovo su uvjeti koje trebaju ispuniti

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Da bi im se isplatilo jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, trebaju HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) poslalo je važnu obavijest građanima. Konkretno, riječ je o korisnicima hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnicima samo inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, a kojima ukupno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 700 eura, prenosi N1.

Da bi im se isplatilo jednokratno novčano primanje (JNP) radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, trebaju HZMO-u dostaviti dokaz o iznosu mirovine za rujan 2023. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. A dokaz može biti: potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. ili izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. godine.

Postoje dodatni uvjeti za korisnike samo inozemne mirovine

Jedan od njih treba dostaviti HZMO-u do kraja studenoga. A osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a, ali prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Korisnici samo inozemne mirovine, osim dokaza trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj. Za korisnike samo inozemne mirovine, osim iznosa mirovine, postoji još uvjeta za isplatu JNP-a. Potrebno je, naime, imati i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, ali i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj, napomenuli su iz HZJZ-a.

JNP će se isplatiti najkasnije u prosincu ove godine, no, kazali su iz HZJZ-a, o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari