SINDROM ZABORALVJENOG DJETETA

Video | I ovog ljeta ljudi ostavljaju djecu u zaključanim vozilima! Pogledajte koliko naraste temperatura u autu u samo 4 minute

“U Direktu smo o djeci u vrelim automobilima pričali na početku ljeta, no važno je da govorimo opet: jer toplinskom valu unatoč ponovno novi slučaj ostavljanja djece. Na suncu, u automobilu u kojem se temperatura za nekoliko minuta penje i iznad 50 stupnjeva! U Zadru su turisti iz Češke ostavili djecu u automobilu pa otišli u šoping, a onda su vrijeđali djelatnike Hitne i policije koji su djecu spasili. No nisu ovakvi svi slučajevi, koji nažalost često tragično završe”, komentar je voditeljice RTL-a Direkt.

Priču o sindromu zaboravljenog djeteta donosi Direktova reporterka Ana Trcol

Djecu od tri i osam godina roditelji su ostavili u automobilu i otišli u šoping. Nije ih bilo 45 minuta, a iako auto nije bio zaključan prolaznici su zvali policiju i hitnu pomoć. Djeca su dobro, no jučerašnji incident u Zadru još je jedan slučaj o kojima slušamo svako ljeto.

U jednom od najtoplijih tjedana ovog ljeta, zatvoreni automobili vrlo brzo postaju vreli poput pećnica, a negativan utjecaj na malo dijete počinje i prije nego što mislimo.

“Radi se o automobilu. Gdje temperatura neće pasti, to je zatvoreni prostor. Mislim poput metalne kutije, gdje temperatura vrlo brzo raste na enormne vrijednosti. Govorimo li o minutama onda? Pa čak bojim se da tu ono možemo i u sekundama.”, kaže nam Sanja Roško Pejić, pedijatrica iz Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Naime, temperatura tijela djeteta raste 3 do 5 puta brže nego kod odraslih. Kada je temperatura zraka 30 Celzijevih stupnjeva, u autu može biti i do 60. Otvaranje prozora ima minimalni efekt na rashlađivanje automobila.

Da bi se uvjerili koliko brzo raste temperatura Direkt je napravio mali eksperiment.

Prema podacima DHMZ-a temperatura zraka u Zagrebu je danas popodne iznosila 35 stupnjeva. Termostat smo ostavili u automobilu na suncu. Temperatura na termometru se odmah počela dizati, a mi smo sa strane mjerili vrijeme. Automobil je bio parkiran na suncu. Četiri minute i 25 sekundi je trebalo da temperatura na termometru naraste na 50 stupnjeva.

Što se događa s tijelom na tim temperaturama objašnjava nam pedijatrica Klinike za dječje bolesti.

“Onda se obično javlja gubitak svijesti, mogu se javiti i epileptički napadaji odnosno konvulzije i kažem, zataji rad srca, pluća, disanje više nije moguće i jednostavno dolazi do smrtnog ishoda”, kaže nam pedijatrica Roško Pejić.

Akcije izvlačenja djeteta iz automobila događaju se svakog ljeta. Ove scene se lako mogu izbjeći u slučajevima kada roditelji djecu ostave namjerno. No postoji i tzv. sindrom zaboravljenog djeteta, kada uslijed stresa i različitih okolnosti, roditelji automatizmom ostave dijete, a da to ni ne shvate. Evo kako to spriječiti:

“Ostaviti si medvjedića ili neku plišanu igračku na prednje sjedalo, što će značiti da je dijete u automobilu. Zgodna preporuka je jednostavno post it staviti na plastični dio autosjedalice i kada je dijete unutra taj post it zalijepiti na vjetrobransko staklo. Kada izlazimo van, da nas trgne iz autopilota” kaže nam Italina Benčević iz Udruge Roda

Roditelji s takvim iskustvima dovoljno su kažnjeni, ne trebaju im javne osude i zlobni komentari jer moramo zapamtiti – to se može dogoditi bilo kome, donosi RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari