TEŠKA SITUACIJA

I sin riječke saborske zastupnice ima koronavirus: ‘Nisam ga vidjela četiri mjeseca’

Idi na originalni članak
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Strenja se također nalazi u samoizolaciji

Oglas

VIDEO DANA:

Saborska zastupnica Mosta i liječnica Ines Strenja je u samoizolaciji vlastitim izborom jer spada u najrizičniju skupinu kojoj bi inficiranje koronavirusom značilo ozbiljno igranje životom. Razgovarali smo s ovom riječkom liječnicom o njezinom iskustvu samoizolacije kroz koje prolazi sve više ljudi zbog pandemije koja je zaustavila svijet.

“Dakle, nisam bila ni s kim tko je obolio u kontaktu, niti sam negdje putovala. Radi se o autoimunoj intersticijskoj bolesti pluća s fibrozom od koje bolujem već više od desetak godina i poradi koje sam na ozbiljnoj imunosupresivnoj terapiji rituksimabom. Sve to me u ovom trenutku čini jako podložnom većini infekcija pa tako i ovoj koja bi po mene, kako kažu stručnjaci, završila loše”, rekla je Strenja Novom listu.

Svima koji se nalaze u nekoj od rizičnih skupina Strenja jasno poručuje – ostanite doma!

“Obveza svih osoba starije dobi i onih koji su na neki način imunokompromitirani, bilo lijekovima ili samom osnovnom bolešću, je ostati doma, biti u samoizolaciji ako je to ikako moguće. Jer zbog nas je i sve ovo. Uostalom, sve poruke zdravstvenjaka koje čujemo su – mi smo tu zbog vas, a vi ostanite kući zbog nas! Stoga preporučam da oni koji imaju pristup internetu da čitaju www.koronavirus.hr gdje su vrlo jasno nabrojene i sve preporuke i najsvježije informacije”, rekla je.

Najteže joj je ipak zbog sina koji je zaražen virusom, a nije ga dugo vidjela jer živi u inozemstvu.

“Moj sin se dobro osjeća, najteže je to što ga nisam vidjela skoro četiri mjeseca, a tako će biti sve dok se ne negativizira. Marko studira i radi u Nottinghamu već neko vrijeme i sagledavajući sve epidemiološke podatke i informacije iz Velike Britanije, moja procjena nakon razgovora s epidemiolozima je bila da se treba vratiti jer će u Hrvatskoj biti sigurniji.

Napravljen je plan, auto ga je čekao na aerodromu i on se sam odvezao u samoizolaciju. Nakon 4 dana dobio je blažu temperaturu, odmah je nazvan epidemiolog koji ga je uputio da se testira, vratio ga u samoizolaciju te po prispjeću nalaza da je pozitivan organizirao sanitetski prijevoz koji ga je uza sve mjere predostrožnosti prevezao u KBC na Infektologiju.

Ovo navodim jer je jako bitno da se svi pridržavaju propisanih pravila i procedura koje onemogućavaju širenje infekcije. On sam ne zna gdje se zarazio, sveučilište i kampus nisu u trenutku kad se on vratio još poduzeli nikakve protuepidemijske mjere, jer je u tom trenutku još bio stav da će pustiti da se virus spontano širi u populaciji.

Na sreću od toga su odustali, mada smatram prekasno. Podaci i budućnost će pokazati”, zaključila je Strenja dodavši kako Nacionalni stožer ima njezinu punu podršku u zaustavljanju širenja koronavirusa.

“Nacionalni krizni stožer je pravodobno i jasno komunicirao svo ovo vrijeme, nisu niti umanjivali, niti uvećavali. Spremni su se korigirati, što smo već imali prilike vidjeti. Ministar Vili Beroš nije klasični političar, on nastupa s pozicije struke, što se i vidi, kao što sve potrebno adresira kolegi Kreši Capaku ili prof. dr Alemki Markotić, njima prepušta krizno komuniciranje iz stručnih domena. To je dobro. Sustav su pravodobno stupnjevito podizali, razmjestili su bolničke krevete, formirali respiracijske centre, pripremili primarne i sekundarne centre, uz kontinuirani predani 24-satni rad epidemiologa koji su dosad odradili lavovski posao”, rekla je Strenja.

Vijesti.hr

Exit mobile version